Pjervitorio Farabi, operativni direktor aerodroma Tirana: Prošle godine 53 hiljade crnogorskih putnika, ove godine već 20 hiljada

Dodajte komentar

Preko Međunarodnog aerodroma u Tirani tokom 2023. letjelo je 53 hiljade putnika iz Crne Gore, a do danas, u 2024. godini već njih 20 hiljada, koristeći neke od skoro 100 linija koje pruža aerodom – kazao je, ekskluzivno za Bankar Pjervitorio Farabi (Piervittorio Farabbi) glavni operativni direktor (COO) i odgovorni menadžer Međunarodnog aerodrome u Tirani (TIA).

On očekuje nastavak rasta broja putnika preko ovog aerodroma, i uvjeren je da će u 2024. godini broj putnika preko Tirane preći devet miliona, čime će TIA biti ključni areodrom, kada je riječ o regionalnim aerodromima.

– Da li bilježite povećanje broja putnika koji dolaze iz Crne Gore i putuju letovima preko Međunarodnog aerodroma Tirana? Ako taj rast postoji, imate li te brojke o putnicima iz Crne Gore?

Zabilježeno je značajno povećanje mreže avio linija dostupnih na Međunarodnom aerodromu Tirana (TIA) u posljednje dvije godine, što je rezultiralo je povećanjem broja putnika iz drugih zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Crnu Goru. Sa gotovo 40 aviokompanija koje lete preko TIA, na gotovo 100 direktnih linija, putnici iz Crne Gore u Tirani pronalaze povoljne cijene karata za gotovo sve zemlje Evrope i nekoliko zemalja u regionu Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike, zajedno sa tradicionalnim avioprevoznicima koji lete na svim glavnim čvorištima u Evropi (Frankfurt, Minhen, London-Heathrow, Rim-Fiumicino, Istanbul, Cirih, Pariz-Charles De Gaulle, Atina, Beograd, Varšava-Chopin, itd.) i UAE.
Takva obimna ponuda prirodno je privlačna potencijalnim putnicima sa Zapadnog Balkana koji možda nemaju obimne mreže ruta na svom matičnom aerodromu. Što se tiče procijenjenog broja crnogorskih putnika, naši podaci pokazuju 53.000 u 2023. godini i više od 20.000 od početka 2024. godine, što je siguran znak atraktivnosti mreže direktnih ruta dostupnih preko Međunarodnog aerodroma Tirana. Dodatno, vlasti su potvrdile da smo imali oko 110.000 Kosovara i 45.000 građana Sjeverne Makedonije koji su putovali preko našeg aerodroma u 2023. godini, dok su u 2024. godini brojevi, respektivno, 42.000 i 10.000 do danas.

– Što se tiče predstojeće ljetnje turističke sezone, koje usluge nudite putnicima, i od kojih letova i linija očekujete da će biti najatraktivnije?

Do nedavno, većina prometa na TIA bila je tzv. VFR (posjeta prijateljima i rođacima), ali danas, zahvaljujući dobro razvijenoj ponudi jeftinih avio-prevoznika, imamo snažan rast turističkog prometa koji dopunjava postojeće čarter rute. Italija, Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo oduvijek su bili glavni tržišta za TIA, ali najveći rast zabilježen je na novim tržištima, poput Španije.

Očekujemo više dolazaka iz Srednje Evrope i Baltičke regije, zahvaljujući povećanju direktnih linija Wizzaira, Ryainaira, Air Balitica, koji opslužuju ključne aerodrome u oba regiona. Bilježimo i snažan interes sa Bliskog Istoka, direktnim rutama koje oslužuju UAE, Saudijsku Arabiju, Bahrein i Kuvajt.

foto: TIA

-Imajući u vidu širenje linija Ryanaira preko vašeg aerodroma, očekujete li nove rute i od drugih aviokompanija, kako niskotarifnih, tako i onih drugih?

Ryanair i Wizzair će nastaviti svoje strategije optimizacije linija, dodajući frekvencije na postojeće linije i otvarajući nove. Na primjer, Ryanair pokreće Birmingem, Bristol i Marselj u IATA za ljeto 2024, dok Wizzair dodaje Valensiju u Španiji i Lajpcig u Njemačkoj svojoj postojećoj obimnoj mreži linija preko aerodrome Tirana. Air Baltic će takođe početi direktne letove do Rige, a Iberia do Madrida, oba prevoznika sa velikim opcijama povezivanja na njihovim respektivnim čvorištima.

Ove godine opslužiće devet miliona putnika

-Da li danas smatrate da je Aerodrom Tirana regionalni lider po broju putnika, i o kojem broju je riječ?

Airports Council International (ACI) Europe uključio je Međunarodni aerodrom Tirana među brže oporavljajuće aerodrome u 2023. godini, sa povećanjem od 120% u odnosu na 2019. godinu. Aerodrom je završio 2023. godinu sa 7,25 miliona putnika (MPPA), a u 2024. godini predviđamo da ćemo premašiti devet (9) miliona putnika, što predstavlja godišnji rast od 25%.

Takvi rezultati zaista stavljaju TIA aerodrom među ključne aerodrome na Balkanu, ali važno je napomenuti da je takav rast bio kombinacija agresivnog planiranja kapaciteta, koordinacije dioničara u avijaciji i inherentne privlačnosti Albanije s investicionog i turističkog aspekta.

foto: TIA

Rezultati su došli nakon ulaska Kastrati grupe – akvizicijom aerodroma

TIA prolazi kroz još jedan program proširenja u 2024., kako bi se utrostručila veličina terminala i povećao broj dostupnih avionskih parkirnih mjesta za 50%. Pod vođstvom našeg jedinog dioničara, Kastrati Grupe, najveće albanske kompanije, sarađujemo sa Albanskom agencijom za civilno vazduhoplovstvo i AlbKontrolom kako bismo pravovremeno implementirali potrebne kapacitete potrebne za prilagođavanje gorepomenutom rastu i pripremu TIA za dugolinijske letove ka Severnoj Americi. Nepotrebno je reći da su rezultati zabilježeni u posljednje tri godine direktna posljedica akvizicije aerodroma Tirana od strane Kastrati Grupe u decembru 2020. i agresivnog plana investiranja (kako u razvoj infrastrukture, tako i u marketinške politike avio-kompanija) koji je postavljen od strane dioničara. Lako je vidjeti da je odabrani pristup radio za Albaniju – i mogao bi uspjeti i za druge aerodrome.

(Bankar.me)

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *