EKIP: Ostvarene investicije a 10,75 odsto veće u odnosu na 2022. godinu

Dodajte komentar

U toku 2023. godine u razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga operatori elektronskih komunikacija u Crnoj Gori su uložili 76.301.049,62 eura, navode izAgencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Ostvarene investicije su, kako navode iz EKIP-a, za 10,75% veće u odnosu na 2022. godinu kada je ostvareno 68.895.560,61 eura ulaganja.

“Ovako visok nivo investicija doprinosi daljem povećanju dostupnosti savremenih elektronskih komunikacionih usluga visokog kvaliteta na cijeloj teritoriji Crne Gore. Treba napomenuti da u gore navedeni iznos investicija u 2023. godini nije uračunat iznos od 8.836.146.00 eura koji su operatori elektronskih komunikacija (Crnogorski Telekom ad, One Crna Gora i Mtel doo) uplatili na račun budžeta Crne Gore kao jednokratnu naknadu za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija po osnovu nadmetanja koje je sprovela Agencija”, navodi EKIP.

Elektronske komunikacije, dodaju, spadaju u infrastrukturne privredne grane i ulaganja u telekomunikacionu i informacionu infrastrukturu su jedan su od glavnih pokretača ekonomskog napretka.

“Česte promjene i tehnološke inovacije na tržištu elektronskih komunikacija nameću potrebu stalnog ulaganja u istraživanje i razvoj, razvoj infrastrukture, uvođenje novih tehnologija i usluga. Operatori elektronskih komunikacija u Crnoj Gori su svjesni toga pa su u značajnoj mjeri posvećeni investicijama. Uvećane investicije u elektronske komunikacije imaju visok pozitivan uticaj i na efikasnost u drugim sektorima, što na kraju podstiče ukupan ekonomski rast”, navode iz EKIP-a.

Očekuju se, poručuju, nova ulaganja operatora elektronskih komunikacija i nastavak trenda visokog investiranja u sektor elektronskih komunikacija. Operatori u sektoru elektronskih komunikacija u Crnoj Gori planiraju da u 2024. godini investiraju oko 68 miliona eura, preko 55 miliona eura u 2025. godini i oko 48 miliona eura u 2026. godini.

“Prethodnih deset godina prisutan je trend značajnih investicija u razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga. U prethodnih 10 godina operatori elektronskih komunikacija u Crnoj Gori su investirali preko 730 miliona eura”, navode u saopštenju.

Trend visokog nivoa investiranja posebno je, dodaju, prisutan od 2016. godine, koja je bila rekordna godina u pogledu investicija i u kojoj su operatori u svoje mreže investirali preko 116 miliona eura.

“Višegodišnji trend visokih investicija u sektoru elektronskih komunikacija potvrđuje činjenicu da u Crnoj Gori imamo stabilan i predvidiv pravni i regulatorni okvir, koji je stvorio jednake uslove za sve učesnike na tržištu”, zaključuju u saopštenju.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *