Azijska tržišta: Snažan rast indeksa, Koreja predvodi skok

Azijska su tržišta oštro porasla jer su se ulagači utješili odlukom američke centralne banke da ostavi svoje referentne kamatne stope nepromijenjenima, analizirajući podatke o inflaciji i trgovini iz cijele regije.

Fed je u srijedu ponovno zadržao stope stabilnima usred znakova ekonomskog rasta, dok uslovi na tržištu rada i inflacija ostaju iznad cilja centralne banke. Odluka je takođe uključivala nadogradnju Fedove generalne procjene ekonomije.

Podaci iz Južne Koreje pokazuju da su potrošačke cijene ubrzale treći mjesec zaredom u septembru, pri čemu je CPI porastao 3,8% na godišnjem nivou. Ekonomisti koje je anketirao Reuters očekivali su porast od 3,6 posto.

Suficit robne razmjene Australije u oktobru smanjio se na najniži nivo u 32 mjeseca, prema zvaničnim podacima.

Japanski Nikkei 225 ojačao je 1,12 posto. Topix je dodao 0,76%, dostigavši najvišu nivo od tri nedjelje.

Južnokorejski Kospi je ojačao 1,75%, dok je Kosdaq porastao 4,2%.

Hongkonški Hang Seng indeks dobio je 0,96%, dok je kineski CSI 300 neznatno pao.

U Australiji je S&P/ASX 200 porastao 0,9% na 6.899,7, približavajući se najvišem nivou u gotovo dva nedjelje.

Američka su se tržišta u srijedu oporavila od loša posljednja tri mjeseca, nakon što je Federalna rezerva zadržala kamatne stope nepromijenjene drugi put zaredom – što je navelo ulagače da pomisle da će centralna banka ostati na istom mjestu do kraja godine.

Dow Jones Industrial Average porastao je 0,67%. S&P 500 popeo se 1,05%, nakratko prešavši svoj 200-dnevni pomični prosjek. Nasdaq Composite dodao je 1,64 posto.

Slični Članci