Nastavljen strmoglavi pad vrijednosti akcija Evergrandea

Dodajte komentar

Akcije kineske kompanije za nekretnine China Evergrande Group oslabile su u utorak za osam odsto, što je nastavak pada njihove vrijednosti od prethodnog dana. Akcije su ponovo oslabile zbog propuštene otplate obveznice povjeriocima u inostranstvu.

Glavna domaća jedinica kompanije Evergrande, Hengda Real Estate Group, saopštila je u podnesku na Šenženskoj berzi kasno u ponedjeljak da nije platila glavnicu i kamatu za obveznice u vrijednosti četiri milijarde juana (574 miliona dolara) koja je dospela 25. septembra, prenosi Reuters.

Evergrande je tokom proteklog vikenda saopštio da nije u mogućnosti da izda novi dug zbog tekuće istrage u jedinici Hengda Real Estate Group, usljed čega su akcije kompanije Evergrande u ponedeljak izgubile 22 odsto vrijednosti.

Hengda Real Estate Group navodi da će aktivno pregovarati sa vlasnicima obveznica u pokušaju da dođe do rješenja što je prije moguće, dok će raditi na rješavanju rizika duga i zaštiti prava i interesa povjerilaca.

Propuštena uplata je posljednji neuspjeh koji je uzdrmao kompaniju Evergrande, čija kriza ne prolazi otkako su njeni finansijski problemi postali javni 2021. godine i kada nije izvršila svoje obaveze prema povjeriocima u inostranstvu.

Kineska kompanija zatražila je odobrenje kreditora za svoje predloge restruktuiranja duga u inostranstvu u iznosu od 31,7 milijardi dolara. Prema planu koji je predstavljen u martu, Evergrande je predložio različite opcije za kreditore, uključujući zamenu nekih dugova za nove zapise sa rokom dospeća 10 do 12 godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *