Ćulibrk: Inflacija i do 100% kada bismo je mjerili po onome što najviše kupujemo

U posljednje dvije godine, od maja ili aprila 2021. do istog mjeseca ove godine, prosječna neto zarada u Srbiji je porasla za 20 odsto, а penzija za 29 odsto nominalno, dok su cijene hrane porasle za 43 odsto. E, to je rekordno povećanje, kaže Milan Ćulibrk, glavni urednik nedeljnika NIN.

On ističe i da su, prema podacima trgovina, proizvodima koji se najviše prodaju cijene uvećane i sto odsto. Detalji će biti objavljeni u istraživanju NIN-a.

„Svaki od tih proizvoda koje trgovci najviše prodaju poskupio je više nego što su porasle plate i penzije. Pa, kako onda živimo bolje“, pita Ćulibrk.

On navodi još jedan značajan podatak – da je promet u trgovini na malo u realnim cijenama – kada se isključi efekat inflacije – smanjen za sedam odsto.

„Dakle, plate jesu porasle za 20 odsto, penzije jesu porasle 29 odsto, a potrošnja nam je za sedam odsto pala jer su cijene rasle mnogo brže. Da ne ulazimo u strukturu te potrošnje… Kada bi se mjerilo na onome što ljudi stvarno kupuju, nama bi inflacija samo u posljednje dvije godine bila između 50 i 100 odsto. A pri tome vas ubjeđuju kako nikad nije bilo bolje u istoriji“, ističe Milan Ćulibrk.

Ništa osim eura, dodaje, u Srbiji ne vrijedi isto u protekle dvije godine.

„Sve je otišlo gore za 30, 40, 50 pa i 100 odsto“, kaže sagovornik N1.

Veću inflaciju od Srbije u Evropi ima Mađarska – ako računamo da je Turska u Evropi i ona je ispred nas, kaže Ćulibrk.

„Srbija ima samo 0,2 odsto nižu stopu inflacije od Ukrajine koja je godinu i po dana u ratu. U Ukrajini je u maju inflacija bila 15,1 odsto, a kod nas 14,8 odsto. Sve druge zemlje u Evropi imaju upola manju inflaciju. U nekim zemljama inflacija je dva odsto, u većini evropskih zemalja je šest odsto, a kod nas skoro 15 odsto. A nas ubjeđuju da smo uvezli inflaciju od 15 odsto. Pa što nismo uvezli šest, nego 15 odsto?! Znači da smo tome mi doprinijeli“, kaže Ćulibrk.

N1

Slični Članci