Bitkoin vrijedi više od Bafeta, Novog Zelanda i engleske kraljice

Nevjerovatni nedavni rast Bitkoina doveo je do toga da tržišna kapitalizacija ove kriptovalute sada prevazilazi vrijednost godišnje proizvodnje nekoliko državnih ekonomija, kao i procijenjeni imetak nekih od najbogatijih svjetskih milijardera.

Uprkos raspravi o statusu balona, ova kriptovaluta je nastavila da raste i prešla granicu od 11.000 dolara, čime je zabeilježila rast od preko 1.000 procenata. Coinmarketcap je procijenio ukupnu vrijednost svih bitkoina u opticaju na 190 milijardi dolara, čime je bitkoin, u smislu tržišne kapitalizacije, prevazišao sljedeće ekonomske činioce:

Novozelandski BDP

Prema julskim podacima Svjetske banke, ekonomija ove južnopacifičke zemlje, koja se zasniva na poljoprivredi i turizmu, procijenjena je na 185 milijardi dolara, što je stavlja na poziciju koja je za 5 milijardi dolara ispod bitkoina. Tržišna kapitalizacija kriptovalute je, takođe, veća od BDP-a Katara, Kuvajta i Mađarske.

„Goldman Saks“ i UBS

Iznos bitkoinove kapitalizacije je veća od kapitalizacije dvije uticajne svjetske banke. Tržišni limit „Goldman Saks Group“ je u petak iznosio 97 milijardi dolara, dok UBS Group AG, sa sjedištem u Cirihu, iznosi oko 67 milijardi dolara.

Četrnaest nosača aviona

Ako bi tržišna kapitalizacija bitkoina mogla da se koristi za kupovinu vojne opreme, to bi moglo da zada moćan udarac. USS Gerald R. Ford, prvijenac nove klase supernosača sa nuklearnim pogonom, u maju je isporučen američkoj mornarici i koštao 13 milijardi dolara. To znači da ako bi investitori poželjeli da se pozabave time i ulože sve svoje bitkoine, mogli bi da kupe flotu od četrnaest brodova.

Bil Gejts, Voren Bafet i Engleska kraljica

Ovo su ljudi, koji se nalaze na vrhu indeksa milijardera Bloomberga, ali čak i ako Bil Gejts i Voren Bafet objedine svoje bogatstvo, oni ne bi imali dovoljno da kupe sve bitkoine u opticaju. Gejtsovo bogatstvo iznosi 90 milijardi, Bafetovo 83 milijarde dolara, a imetak kraljice Elizabete II iznosi 383 miliona dolara.

Slični Članci