“Plantaže” žele kredit od dva miliona od novca iz Abu Dabija

Dodajte komentar

Kompanija Plantaže aplicirala je za kredit od dva miliona dolara kod Abu Dabi fonda za razvoj, nezvanično je potvrđeno za „Dan” iz te kompanije.

Prema nezvaničnim informacijama, ukoliko dobije sredstva iz Abu Dabi fonda, kompanija će ih iskoristigi za nabavku nove hladnjače.

Pregovori oko apliciranja za kredit iz Abu Dabi fonda za razvoj između Plantaža i Ministarstva poljoprivrede traju od polovine prošle godine. Kompanija je završila kompletnu papirologiju i aplicirali smo za kredit malo prije Nove godine. Nadamo se da ćemo dobiti krsdit jer ispunjavamo sve uslove saopštio je izvor „Dana” iz Plantaža, koji je insistirao na anonimnosti.

Minimalni iznos kredita iz Abu Dabi fonda za razvoj je milion dolara, a najveći tri miliona uz kamatnu stopu od 2,5 odsto. Rok vraćanja kredita je 17 godina uz grejs period četiri godine.

U decembru irošle godine četiri kompanije i to Vektra Jakić, koja je u vlasništvu Dragana Brkovića, „Goranović” vlasnika Đorđija Goranović i preduzeće „Mesopromet” koje je u vlasništvu Hilmije France i kompanija Milkraft, vlasništvo Dragana Burića, sa ministrom poljoprivrede Petrom Ivanovićem potpisale su ugovor o dugoročnom kreditiranju razvojnih projekata. Njihove aplikacije za kredit su usvojene, a te komapnije su dobile kredite u iznosu od po tri miliona eura. Do sada je jedino Brković povukao sredstva iz fonda, kako je nedavno potvrdio ministar Ivanović na godišnjoj konferenciji za novinare.

Kredit iz Abu Dabi fonda za razvoj iznosi 50 miliona dolara, ali ukoliko ne bude zainteresovanih iz kompanija za poljoprivredne oblasti neće biti iskorišćen kompletan iznos, već će se sredstva povlačiti sve dok ima interesovanja.

Kredit iz Abu Dabi fonda za razvoj, koji je dugo najavljivan, izazvao je negodovanje malih poljoprivrednika jer je uslov za apliciranje lično učešće u iznosu od 250 hiljada eura. Oni su u više navrata poručivali da samo određene firme koje su u vlasništvu preduzetnika bliskih vladajućoj strukturi mogu imati taj novac i aplicirati za kredit.

Studiju izvodljivosti za kredit Plantaža uradio je CEED Konsalting, koji je svojevremeno osnovao ministar Ivanović, a on je i najveći pojedinačni akcionar u Plantažama sa 0,71 odsto dionica. Studija izvodljivosti je urađena u decembru 2013. godine, kada js kredit bio još u najavi.

Ta kompanija završila je treći kvartal prošle godine sa dobitkom od 201,1 hiljadu eura, dok je 2014. godinu završila u plusu od 1,1 milion eura. Izvršni direktor kompanije je Verica Maraš, a predsjednik borda direktora dekan Univsrziteta Donja Gorica Veselin Vukotić. B.MA.

I Knežević bi zajam

Fabrika vode Lipovo iz Kolašina koja je u vlasništvu Duška Kneževića pominje se kao jedan od kandidata za kredit iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. U Centralnom registru privrednih subjekata kao osnivač kolašinske fabrike, pored Kneževićevog Atlas investa, vodi se i kompanija Mega vulf investment holding LTD iz Dubaija. Ta fabrika nedavno je izašla iz blokade.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *