8 stvari koje glavni ekonomista MMF-a želi da saznate o ekonomiji

Ekonomski savjetnik Međunarodnog monetarnog fonda Olivier Blanchard tvridi da na makroekonomiju u ovom trenutku utiču dva glavna faktora i dvije dominantne sile.

Kao autor uvoda u novo izdanje MMF-ovog izvještaja “World Economic Outlook”, posebno upozorava na dvije sile koje će imati srednjoročni uticaj na makroekonomsku sliku svijeta.

To su, piše Blanchard, ostavština krize i pad potencijalne produktivnosti. Faktori koji će najviše uticati su pad cijena nafte i kretanja kursa valuta.

MMF nije mijenjao prognoze globalnog ekonomkog rasta u odnosu na izvještaj iz januara. Očekuje da će rast biti 3,5 posto veći u 2015. i da će se snažnije ubrzavati, za 3,8 posto umjesto 3,7 posto kako su prognozirali u januaru. Pogledajmo što Blanchard uime MMF-a ističe kao najvažnije stvari.

Krize su ostavile neizbrisiv trag

Blanchard govori o globalnoj finansijskoj krizi koja je izazvala Veliku recesiju i krizu eurozone. Ta je kriza ostavila neizbrisiv trag na globalnu ekonomiju. Države širom svijeta preduzele su radikalne mjere da spriječe katastrofu kakvu je uzrokovala Velika depresija 30-ih godina prošlog vijeka. SAD je tri puta pokušavao probuditi ekonomiju kvantitativnim popuštanje. Eurozona se tek pokušava izvući, rješavajući probleme Grčke, Španije, Portugala i Irske. Nijedan relevantan pokazatelj koji spominje Blanchard nije se vratio na nivo iz 2007.

Potencijalna proizvodnja svugdje pada

Rast potencijalne proizvodnje, kao maksimalna produktivnost neke ekonomije u njenom najefikasnijem stanju, označava stopa rasta BDP-a uz stabilnu stopu inflacije. U razvijenim ekonomijama potencijalni rast počeo se smanjivati i prije finansijske krize. Glavni razlog je, piše u izvještaju MMF-a, pad produktivnosti i starenje stanovništva. Ekonomije u razvoju doživjele su snažnije smanjivanje potencijalnog rasta za vrijeme recesije i nakon recesije, zbog nižeg priliva kapitala, starenja stanovništva i niže produktivnosti.

Pad cijena nafte za MMF je iznenađujuć

Blanchard navodi kako je pad cijena nafte bio iznenađujuć te da je glavni razlog takvog pada bila istorijska odluka OPEC-a da ne smanjuje proizvodnju kako bi održao cijenu. United States Oil Fund izgubio je pola vrijednosti u odnosu na prethodnu godinu a indeks vrijednosti usluga u naftnoj industriji pao je 25 posto.

Poharana je cijela grana naftne industrije

Zbog usporavanja ekonomskog rasta na nekoliko je važnih tržišta pala potražnja, a kako to nije pratila promjena u ponudi, cijene su potonule. To je jako pogodilo kompanije koje ulažu u istraživanja nafte i nijedna od njih nije vratila vrijednost dionica na nivo iz avgusta 2014.

Trend se obrnuo, naftne zemlje suočene su s krizom proračuna, u uvoznicama potrošnja raste

Cijene se još kreću oko 50 dolara po barelu pa su se realni prihodi preselili iz zemalja izvoznica prema uvoznicama nafte. U zemljama koje su veliki proizvođači nafte potrošnja je tako pala, u Zalivskim zemljama ukupan proračunski višak od 10 posto BDP-a 2013. ove bi se godine mogao pretvoriti u deficit od 5 posto BDP-a.

Saudijska Arabija moraće da podigne cijene energenata na domaćem tržištu a Bahrain, gdje je najteža situacija, razmišlja o traženju pomoći od svojih saveznika u regiji. S druge strane, u zemljama koje uvoze puno nafte, prvenstveno SAD-u, potrošnja raste. Situacija je i dalje nesigurna, piše Blanchard, i još se strahuje od potonuća cijena.

Neobično široko i sporo kretanja kurseva

Prema mišljenju MMF-a, raspon kretanja kurseva je “neuobičajeno širok”. dolar značjano raste u odnosu na relevantne valute, uključujući euro i japanski jen. Rast je posebno upečatljiv od juls 2014., indeks rasta skočio je sa 70 na 90 bodova. Indeks relativne vrijednosti dolara u odnosu na šest najjačih svjetskih valuta, eura, jena, funte, kanadskog dolara, švedske krune i švsjcarskog franka, skočio je 23 posto. Blanchard piše da ga više iznenađuje koliko je dugo trebalo da se dođe do ovakvih kretanja kurseva, nego sam raspon.

Prevelike razlike u monetarnim politikama država

Valute se kreću u parovima. Brzi rast dolara omogućilo je slabljenje eura i jena. Indeks kretanja kursa eura pao je 24 posto u godinu dana. Jedan od glavnih razloga, tvrdi MMF, su različite monetarne politike država članica. Dok se SAD na vrhuncu rasta dolara sprema za postroženje monetarne politike, eurozona i japan tek počinju popuštanje.

Zašto je MMF smanjio prognoze američkog rasta

S obzirom na stanje ekonomija, deprecijacija eura i jena bila bi dobra, dok bi Amerikancima to dodatno povećalo probleme s izvozom koje njihove najveće kompanije već imaju zbog jakog dolara, a slabiji rast izvoza onda bi uticao na američku proizvodnju. Zato je MMF smanjio prognoze američkog ekonomskog rasta.

(Telegram)

Slični Članci