Hrvatska: Erste banka omogućila ulaganje u sertifikate na srebro

Domaćim je ulagačima na Zagrebačkoj berzi (ZSE) po prvi put omogućeno ulaganje u sertifikate sa srebrom kao temeljnom imovinom.

Riječ je jednom turbo-long i turbo-short sertifikatu, a dodatno je uveden još jedan turbo-short sertifikat na DAX. Time je broj sertifikata od septembra prošle godine, kada je trgovanje certifikatima na ZSE uvedeno, povećan na ukupno 27.

Sva tri nova sertifikata kotiraju se u kunama, a njihov je izdavaoc i ovog puta Erste Group Bank AG sa sjedištem u Beču, dok Erste banka ima ulogu predstavnika izdavaoca te održavatelja likvidnosti za predmetne strukturirane proizvode.

Srebro je izuzetno zanimljiv plemeniti metal koji se trguje u svijetu uz bok zlatu. Njegova volatilnost izrazito je zanimljiva, stoga vjerujemo da će i turbo long i turbo short sertifikat na srebro biti interesantan investitorima“, istakao je Marko Erdeljac iz Sektora finansijskih tržišta Erste banke, piše Seebiz.

Tokom posljednjih sedam mjeseci, otkad je 21. septembra 2012. uvedena mogućnost trgovanja certifikatima na ZSE pa do početka maja 2013., ukupan volumen trgovanja certifikatima iznosio je 135,6 miliona kuna. Najveći interes izazvali su turbo long i turbo short sertifikati vezani uz njemački berzanski  indeks DAX, čiji je promet dosegao ukupno 65,6 miliona kuna.

Slični Članci