Američki izbori utiču i na cijene nafte

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice su znatno porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnih sedam dana, što je posljedica rasta tenzija na Bliskom istoku, kao i neizvjesnosti uoči predsjedničkih izbora u SAD-u.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice više od četiri posto – na 75,06 dolara, dok je barel na američkom tržištu poskupio za 3,5 posto – na 71,69 dolara, javlja Hina.

Geopolitika je glavna sila koja pokreće tržišta

Investitori na svjetskim tržištima pojačali su ulaganja u američki dolar, kao sigurno utočište za kapital u neizvjesnim vremenima, očekujući povećanu volatilnost do predsjedničkih izbora u SAD-u, 5. novembra.

„Geopolitika je trenutno glavna sila koja pokreće tržišta. Čekamo da vidimo što će se dogoditi s američkim izborima i u kojem smjeru će to gurnuti tržišta“, rekao je Tim Snyder, glavni ekonomist Matador Economicsa.

Uz to, trgovci traže više pojašnjenja u pogledu kineske politike poticaja, iako analitičari ne očekuju da će takve mjere pružiti veliki poticaj potražnji za naftom.

Goldman Sachs očekuje da cijene nafte u 2025. budu na nivou ovogodišnjih, između 70 i 85 dolara po barelu, te predviđa da će utjecaj kineskih poticaja biti skroman u odnosu na veće pokretače, poput ponude nafte na Bliskom istoku. Analitičari Bank of America očekuju da će naredne godine prosječna cijena sirove nafte biti 75 dolara po barelu.

 

Slični Članci