Azijski indeksi porasli nakon poraza LDP-a na izborima

Japanski referentni indeks Nikkei 225 i njegov indeks Topix porasli su u ponedjeljak, podržani slabim jenom usred političke neizvjesnosti jer je vladajući LDP izgubio svoju parlamentarnu većinu.

Nikkei je porastao 1,54%, vodeći u porastu u Aziji, dok je Topix porastao 1,23%. Jen je oslabio 0,84% na 153,59 u ponedjeljak.

LDP i njegov koalicijski partner Komeito osigurali su 215 od 465 mjesta, izvijestila je javna televizija NHK u ponedjeljak rano ujutro po lokalnom vremenu. Oporbene Ustavno-demokratska stranka i Narodna demokratska stranka ostvarile su značajne uspjehe na ovim izborima.

Ova potaknuta politička neizvjesnost mogla bi odvratiti Banku Japana od povećanja stopa, rekli su neki analitičari, a piše SEEbiz.

Izumi Devalier, glavni ekonomist za Japan u Bank of America rekao je da bi politička neizvjesnost i nestabilnost mogle odgoditi povećanja kamatnih stopa, ali je Devalier objasnio da BOJ ne može zanemariti trajnu slabost jena.

“Ne mislim da to nužno znači da će BOJ biti na čekanju u doglednoj budućnosti. Očito, morate pratiti razvoj tržišta, ali još uvijek bismo mogli biti na pravom putu povećanja u siječnju ili čak decembru, ovisno o tome gdje jen krene”, rekla je ona.

Južnokorejski Kospi ojačao je 0,61%, dok je mali kapital Kosdaq bio 1,02% viši.

Australski S&P/ASX 200 porastao je 0,17%.

Indeks Hang Seng u Hong Kongu pao je 0,24%, dok je CSI 300 u kontinentalnoj Kini zabilježio veći gubitak od 0,73%, nakon što je Kina izvijestila o svojim najgorim brojevima industrijske dobiti od pandemije. Industrijska dobit u Kini u septembru je pala 27,1% na godišnjoj razini.

Slični Članci