Njegov glas kroji sudbinu evropske auto industrije iako se sprema u penziju: Ko je šef Stelantisa

Sredinom oktobra italijanski automobilski div Stelantis objavio je da već traže zamjenu za svog izvršnog direktora Karlosa Tavaresa, koji je ovih dana veoma glasan povodom problema koji su zahvatili automobilsku industriju. Ko je taj glasni šef koji će 2026. godine odjahati u suton i penzionisati se?

Izvršnom direktoru Stelantisa Karlosu Tavaresu mandat ističe 2026. godine, a američko-francusko-italijanski automobilski div već je u potrazi za njegovim zamjenikom. Posljednje godine vođenja te kompanije, koja na tržište izbacuje Krajslere, Citroene, Fijate i Džipove, biće izazovne, a on je već preuzeo ulogu portparola industrije koja prolazi kroz krizu.

Kompanija je krajem prošlog mjeseca objavila da smanjuje očekivanja za ovogodišnje rezultate poslovanja zbog smanjene prodaje na američkom tržištu i sve zahtjevnije borbe za tržišni udio s povoljnijom kineskom konkurencijom. U prvom polugodištu prodaja Stelantisovih modela u Sjedinjenim Američkim Državama pala je za gotovo 16 posto.

Snižena očekivanja

Iz kompanije su objavili da su srezali dvocifrena očekivanja prilagođene operativne dobiti na između 5,5 i 7 posto te da će godinu završiti s negativnim novčanim tokom između pet i 10 milijardi eura.

Još otkad je kompanija izvijestila o padu neto dobiti u prvom polugodištu za 48 posto u poređenju s istim razdobljem prošle godine, izvršni direktor Tavares je na udaru kritika američkih trgovaca i sindikata radnika u automobilskoj industriji. Kao odgovor na to, Stelantis je najavio promjene u upravljanju “kako bi poboljšali organizacionu izvedbu u turbulentnom globalnom okruženju”.

Uz najavu da traže zamjenu za izvršnog direktora koji odlazi u penziju, imenovali su i novog finansijskog direktora – Daga Ostermana. Promijenili su i glavnu osobu za evropsko poslovanje. Žan-Filip Imparato zamijenio je u toj ulozi Uvea Hohgešurca, a na čelo poslovanja u Sjevernoj Americi došao je Antonio Filosa, izvršni direktor brenda Jeep.

Stoički podnosi odlazak, gorljiv oko posla

Tavares je svjestan nužnosti ovakvih kadrovskih preslaganja te ih podnosi veoma stoički dok gorljivo govori o problemima industrije o kojima, kako kaže, svi ostali ćute.

„Tokom ovog darvinističkog razdoblja za automobilsku industriju, naša je dužnost i etička odgovornost da se prilagodimo i pripremimo za budućnost bolje i brže od naših konkurenata kako bismo pružili čistu, sigurnu i pristupačnu mobilnost“, njegovu izjavu prenosi Le Monde.

Tokom posjete francuskoj fabrici Pežoa sredinom oktobra, Tavares je rekao da će vjerovatno otići u penziju u januaru 2026. godine.

„Osoba koja će vam odgovarati na pitanja 2026. godine imaće 68 godina. To je razumna starost za odlazak u penziju“, rekao je Tavares novinarima u fabrici u Sošou, u istočnoj Francuskoj. Takve izjave iz Stelantisa su propratile informacijom da su u potrazi za njegovim nasljednikom te da je u tu svrhu uspostavljen poseban odbor.

Teško je izdržati konkurenciju Kineza
Tavares je ovih dana, uoči Pariskog sajma automobila, na kojem se sastao s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, mnogo razgovarao s novinarima. U svojim komentarima za medije upozorio je da ne isključuje mogućnost zatvaranja fabrika zbog sve snažnije kineske konkurencije.

„Ako kineski proizvođači osiguraju 10% udjela u Evropi, to znači 1,5 miliona automobila. Toliko ih se proizvede u naših sedam fabrika“, rekao je šef Stelantisa Karlos Tavares francuskim poslovnim novinama Les Échos. Objasnio je kako će evropski proizvođači, pri ovakvom rastu kineske konkurencije, morati da zatvore fabrike ili ih prepuste Kinezima. Niko ne govori o tome, konstatovao je i dodao kako je zatvaranje granica za kineske proizvode zamka.

Moraju da udvostruče prodaju električnih vozila

Novi operativni direktor za Evropu Žan-Filip Imparato već je za medije komentarisao kako će Stelantis morati sljedeće godine da udvostruči udio prodatih električnih vozila, na 24 posto, ako ne želi da plaća kazne koje je nametnula Evropska komisija. To je evropsko tijelo donijelo uredbu prema kojoj automobili proizvedeni 2025. godine ne smiju ispuštati više od 95 grama ugljen-dioksida po kilometru. Proizvođači automobila koji ne ispune taj cilj biće kažnjeni 95 eura za svaki gram CO2 koji prekorači ograničenje, pomnožen s njihovim ukupnim obimom prodaje.

Kinezi znaju kako da zaobiđu ograničenja
„To ništa ne pomaže. Prepreke će zaobići ulaganjem u fabrike u Evropi. Fabrike koje će se dijelom finansirati državnim subvencijama, u zemljama s niskim troškovima. Nakon što se to učini, ne bi trebalo da se iznenadimo ako bude potrebno da zatvorimo pogone kako bi se apsorbovao višak proizvodnih kapaciteta koji će se pogoršati.“

Rekao je i kako već nekoliko godina upozorava na ovakav razvoj događaja.

„Kao građanin, isticao sam da postoje jeftiniji i efikasniji načini za upravljanje energetskom tranzicijom. Kao industrijalac, upozoravao sam da srednja klasa želi električne automobile po cijeni automobila na fosilna goriva, iako je trošak njihove proizvodnje 40 posto veći. To sve predstavlja problem, pogotovo jer nas je politička vlast natjerala da se borimo na kineskom terenu izvrsnosti – električnim automobilima. Pritisak te konkurencije je izuzetan, što objašnjava upozorenja o očekivanim rezultatima posljednjih sedmica“, objasnio je.

Karlos Tavares iz Stelantisa

Rođen u Lisabonu, šef Stelantisa je već sa 17 godina napustio svoj portugalski dom. Otišao je u Francusku, gdje je stekao inženjersku diplomu na pariskoj École Centrale. Zaljubljenik u automobile od ranih dana, još kao tinejdžer počeo je amaterski da se bavi automobilskim trkama. Učestvovao je i na reliju Monte Karlo sa sopstvenim Clementeam Racing timom. Vikendima je često učestvovao u automobilskim trkama.

Osim toga, strastveni je kolekcionar klasičnih automobila. Prema Financial Timesu, u njegovoj garaži se nalaze Pežo 504 V6 kupe iz 1979., Alpina A110 iz 1976. i Porše 912 iz 1966. godine. Moguće je da se ta zbirka s vremenom još proširila nekim legendarnim primjerkom iz automobilske prošlosti.

Njegova strast prema automobilima dovela ga je do prvog radnog mjesta koje je predodredilo njegovu karijeru. Kao dvadesettrogodišnjak, zaposlio se kao inženjer testne vožnje u Renaultu. U toj francuskoj grupaciji promijenio je nekoliko pozicija, između ostalog bio je zadužen za projekat Renault Megan II.

Karijera ga je odvela u Nissan, koji je već bio partner Renaulta. Tamo je proveo sedam godina. Najprije kao direktor programa, potom kao potpredsjednik za strategiju i planiranje proizvoda. A 2005. godine imenovan je za izvršnog potpredsjednika te se pridružio upravnom odboru.

(Forbes Hrvatska)

Slični Članci