Deseti najbogatiji čovjek svijeta ulaže 100 miliona dolara u borbu protiv dezinformacija

Popriličan broj milijardera donira novac političarima, a pri tome obično odaberu jednu stranu. Džordž Soroš (George Soros), Tom Tajer (Tom Teyer) i Rid Hofmen (Reid Hoffman) novac daju liberalnim političkim odborima, a republikanske politike finansijski podržavaju Čarls Koh (Charles Koch), porodica Volton (Walton) i Ilon Mask (Elon Musk) – najbogatiji čovjek svijeta. Priča o Stivu Balmeru (Steve Ballmer, bivšem šefu Majkrosofta (Microsoft), ipak pokazuje da izuzeci potvrđuju pravilo.

Balmer je uvjeren da u političkoj areni svoj trag može ostaviti borbom protiv dezinformacija, bez stranačkog opredjeljivanja.

“Džejms Medison (James Madison) rekao je da je izabrana vlast u društvu bez informacija ili mogućnosti da se do njih dođe, prvi čin farse, tragedije ili i jednog i drugog,” rekao je Balmer za Forbes, parafrazirajući četvrtog predsjednika SAD-a. “Dajte! Osnovni posao vlade je da javnosti daje podatke.”

Nakon što je 2014. odstupio s mjesta izvršnog direktora Majkrosofta, supruga Koni (Connie) pogurala ga je da se više uključi u dobrotvorni rad. Balmer (čije bogatstvo se procjenjuje na 123 milijarde dolara i čini ga desetim najbogatijim čovjekom svijeta) je otkrio da su podaci vlade tragično manjkavi.

Zato je 2017. osnovao USAFacts, nestranačku građansku inicijativu koja prikuplja, čisti i objavljuje ogromne količine službenih podataka o svemu, od ekonomije i obrazovanja do stope zločina i imigracije. Već sedam godina, Balmer projekat lično finansira. Potvrdio je da će ove godine potrošiti čak 40 miliona dolara na objavljivanje činjenica. To uključuje produkciju i promociju šest 15-minutnih epizoda “Just The Facts”, u kojima govori o imigraciji, državnom budžetu, ekonomiji, energiji, zdravlju i statistkiama. Sve su objavljene na YouTube-u. Prve dvije takođe su emitovane na Fox News-u, a finalne četiri na NewsNation-u.

Ukupno je Balmer uložio 100 miliona dolara u kompaniju koja zapošljava nešto manje od 50 ljudi. “To je lični trošak za mene,” objašnjava Balmer. “Iz finansijske i poreske perspektive, ne razlikuje se od kupovine namirnica.”

Ovaj devetocifreni iznos Balmera je učinio jednim od građanski najaktivnijih milijardera u SAD-u.

Izbjegavanje stranačke pristranosti

Ključ Balmerovog pristupa je izbjegavanje bilo kakvog privida stranačke pristranosti. USAFacts obrađuje samo službene podatke koje prikuplja vlada i tako izbjegava potencijal za pristranost koji može postojati u drugim izvorima poput akademskih radova i think-tankova. “Ako možete imati lijeve i desne ekonomiste, to znači da to nije tolika nauka kao primijenjena matematika,” kaže 68-godišnjak. “Rado bih vjerovao da su ta akademska mišljenja neutralna, ali mislim da nisu.”

Balmer želi i lično djelovati neutralno i nije donirao novac političkim kandidatima ili platformama poput mnogih drugih milijardera. Ipak, potpuna distanca pokazala se komplikovanom. “Postojalo je doba kada sam donirao u politici,” kaže on za Forbes. “U posljednjih deset godina donirao sam samo ljudima koje dobro poznajem.” Između 2017. i 2024. godine, Balmer je donirao ukupno gotovo 38.000 dolara petorici demokratskih kandidata.

Njegova supruga Koni je ona koja politički donira. Grupama koje u ovom izbornom ciklusu podržavaju Kamalu Harris donirala je 1,25 miliona dolara, a liberalnim grupama generalni između 2019. i 2022. godine donirala je više od 14 miliona dolara, pokazuju podnesci Savezne izborne komisije. “Mi smo dvoje nezavisnih ljudi,” kaže Balmer. “Ne kontrolišem svoju suprugu, niti to želim!” dodaje, smijući se.

On preferira svoj pristup više od doniranja direktno kandidatima. Tvrdi da je to njegov način da čini nešto dobro za društvo van filantropske aktivnosti (tokom posljednjih 10 godina u dobrotvorne svrhe je donirao više od 4 milijarde dolara).

U eri viralnih dezinformacija, Balmer priznaje da analize zasnovane na činjenicama imaju svoja ograničenja: “Hoćemo li promijeniti baš sve? Nisam naivan,” kaže. Ali ne planira usporiti, već želi povećati broj zaposlenih, kao i količinu podataka koju obrađuju. “Cilj je da pokušamo ljude prizemljiti u stvarnost koja je zaista oko nas, a ne neku stranačku ideju o tome kako smo ovamo došli i kuda idemo,” objašnjava. “Mislim li da su za to zainteresovani milioni ljudi? Da.”

(Forbes)

Slični Članci