Radulović: Crna Gora domaćin “ jedriličarske Formule 1”, očekujemo oko 100.000 posjetilaca

Crna Gora če biti domaćin završnice offshore jedriličarse trke The Ocean Race Europe. Završnica ovog događaja ce biti krajem septembra 2025. godine u Boki Kotorskoj. Ministar pomorstva Filip Radulović za CdM je kazao da će Vlada izdvojiti 5,2 miliona eura za ovaj događaj.

“Očekuje se oko 100.000 ljudi da posjeti Boku za ta četri dana. Trka kreće iz Njemačke, preko Španjie, Italije i završava u Crnoj Gori. Očekivani prihod od događaja je oko osam miliona eura”, saopštio je Radulović u razgovoru CdM.

Prema njegovim riječima, kako se Crna Gora godinama unazad determinisala kao veoma atraktivna turistička destinacija, i kako je razvoj turizma jedan od najznačajnijih generatora ekonomskog razvoja, svaki vid dodatne promocije Crne Gore kao takve je prilika koju kao odgovorna Vlada ne smijemo propustiti.

“Naprotiv, moramo uložiti dodatne napore kako bi Crnu Goru, zemlju koja to zaslužuje, što bolje pozicionirali na globalnoj mapi najatraktivnijih turističkih destinacija. The Ocean Race Europe je vodeći događaj u evropskom offshore jedrenju, poznat po svojoj širokoj medijskoj pokrivenosti, i možemo reći da predstavlja malu olimpijadu pomorstva, koja je egal Formuli 1, samo u svojoj sferi. U prethodnom periodu uložili smo značajne napore kako bismo kao država ugostili jedan ovakav događaj, koji se premijerno dešava na našim prostorima i na naše zadovoljstvo, sa finalnom etapom u Bokokotorskom zalivu”, naglasio je Radulović.

On ističe da dolazak Ocean Race-a predstavlja veliku priliku za promociju Crne Gore kao pomorske destinacije na globalnom nivou. Dodaje da će ovaj prestižni događaj privući veliki broj posjetilaca, medijsku pažnju i potencijalno investicije u pomorski sektor, jačajući crnogorsku poziciju na pomorskoj karti svijeta.

“Tokom događaja koji je planiran za kraj septembra naredne godine očekujemo povećanje turističkog prometa sa značajnim ekonomskim benefitima po Crnu Goru. Događaj uključuje visokotehnološku klasu Imoca 60, poznatu po svojoj brzini i vizuelno atraktivnom nastupu. The Ocean Race Europe ima za cilj korišćenje sporta kao sredstva za dugoročni održivi razvoj. The Ocean Race Europe 2025 biće organizovan sa najvišim standardima održivosti i može poslužiti kao platforma za uvođenje trajnih održivih praksi u turizmu i pomorskoj industriji u Boki Kotorskoj i Crnoj Gori”, kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima međunarodna vidljivost koju donosi finale “Ocean Race Europe” pruža mogućnosti za podsticanje inovativnih i održivih poslovnih praksi, stvaranje radnih mjesta, proširenje poslovnih mreža za lokalne preduzetnike, privlačenje posjetilaca i investitora, te generisanje prilika za lokalne dobavljače i sektor ugostiteljstva.

Takođe, napominje, ovaj događaj ima za cilj da pokaže posvećenost Crne Gore evropskim vrijednostima i standardima, prikaže njen napredak kao i promociju prekogranične saradnje čime bi se dodatno podstakli dobri odnosi sa članicama EU.

“Očekivanja su da će ekonomski efekti nakon održanog događaja za Crnu Goru bili značajni, ali pored toga, od posebne važnosti nam je činjenica da će Crna Gora dobiti odličan PR na globalnom nivou. Što se tiče posjeta i turizma, očekuje se veliki broj posjetilaca tokom četiri dana trajanja događaja u Boki Kotorskoj, sa velikim brojem noćenja gostiju, uključujući učesnike, novinare i posjetioce. Vidljivost i promocija Crne Gore biće osigurana na svim zaustavnim tačkama “The Ocean Race Europe 2025”. Dugoročne koristi uključuju povećanje interesovanja za Crnu Goru kao destinaciju za buduće sportske i turističke događaje, kao i promociju održivog razvoja i praksi očuvanja mora”, zaključio je Radulović u izjavi za CdM.

Slični Članci