Jaćimović: Ubrzanje razvoja Crne Gore kroz saradnju sa Kinom

Na konferenciji “Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope”, profesorica Međunarodne ekonomije na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, Danijela Jaćimović, istakla je rezultate istraživanja koje je sprovela sa grupom studenata.

Jaćimović je naglasila da se globalna geopolitička situacija značajno promijenila, te da sada živimo u multipolarnom svijetu, gdje Kina igra centralnu ulogu unutar globalnog juga.

Jaćimović je istakla da su kineske investicije, posebno one u periodu finansijske krize, bile od ključnog značaja za ekonomske aktivnosti Crne Gore, ali su izazvale i zabrinutost evropskih partnera. Ukazala je na važnost balansiranja između interesa EU i Kine, posebno u kontekstu ekonomskog razvoja i održivosti infrastrukturnih projekata.

“Istraživanje sprovedeno među crnogorskim građanima pokazalo je da 72% ispitanika smatra kako saradnja sa Kinom kroz strane investicije može ubrzati ekonomski razvoj Crne Gore. Istovremeno, građani izražavaju zabrinutost u vezi sa pitanjima duga i poštovanjem ekoloških standarda”, kazala je Jaćimović.

Ona je naglasila da je uloga malih zemalja, poput Crne Gore, da pronađu svoje mjesto u digitalnoj revoluciji i da mudro pristupaju saradnji sa velikim silama poput EU i Kine.

“Iako postoji značajna podrška javnosti za evropske integracije, saradnja s Kinom može imati pozitivan efekat ukoliko ne ometa proces evropskih integracija”, zaključila je Jaćimović apelujući na veću transparentnost u donošenju odluka o velikim infrastrukturnim i energetskim projektima.

Slični Članci