Lipovina Božović: Povezivanje Crne Gore i Kine kroz jezik i kulturu

Direktorica Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore Milena Lipovina Božović, istakla je značaj desetogodišnjeg djelovanja ove institucije u promociji kineskog jezika i kulture.

Ona je na panelu “Modernizacija u kineskom stilu” poručila da je Institut osnovan u saradnji sa Čangšau univerzitetom za nauku i tehnologiju, te da je doprinio povezivanju građana Crne Gore s Kinom.

Lipovina Božović naglasila je da su hiljade crnogorskih građana, uključujući učenike, studente i odrasle, imale priliku da uče o kineskoj kulturi i jeziku, kako virtuelno, tako i kroz posjete Kini.
“U proteklom periodu, polaznici kurseva Instituta imali su priliku da borave na kineskim univerzitetima, gdje su osim jezika upoznavali i kinesku kulturu i institucije. Tokom svakog semestra, Institut organizuje kurseve kineskog jezika za oko 500 učenika i studenata. Prošle godine, 15 polaznika je posjetilo Kinu i vratilo se sa izuzetnim iskustvima, a direktorica je istakla važnost ličnog susreta s kineskom kulturom”, kazala je Lipovina Božović.

Ona je naglasila i važnost modernizacije obrazovnog sistema, s posebnim akcentom na učenje kineskog jezika od strane izvornih govornika. Institut trenutno zapošljava šest kineskih profesora koji predaju na Univerzitetu Crne Gore, omogućavajući polaznicima direktnu interakciju sa izvornim govornicima.
“Kineski univerziteti postaju sve privlačniji na globalnim rang listama što dodatno povećava interes za učenje kineskog jezika među crnogorskim građanima”, poručila je Lipovina Božović.

Posebno je naglasila ulogu Instituta Konfucije kao mosta između Crne Gore i Kine, pružajući građanima priliku da se usavrše kroz obrazovne kapacitete koje Kina nudi, posebno kroz učenje jezika i obrazovne programe kineskih univerziteta.

 

Slični Članci