U sklopu paketa mjera za oživljavanje ekonomije, Kina smanjila ključne kamatne stope

Kina je snizila referentne kamatne stope na kredite kao što je predviđeno na mjesečnom fiksiranju u ponedjeljak, nakon smanjenja drugih kamatnih stopa prošlog mjeseca u sklopu paketa poticajnih mjera za oživljavanje ekonomije.

Jednogodišnja primarna kamatna stopa snižena je za 25 baznih bodova na 3,10 odsto s 3,35 odsto, dok je petogodišnja primarna kamatna stopa smanjena za istu maržu na 3,6 s prethodnih 3,85 odsto. Aktivne stope, navodi Reuters, zadnji put su snižene u jul.

Većina novih i neotplaćenih zajmova u Kini temelji se na jednogodišnjoj primarnoj kamatnoj stopi, dok petogodišnja stopa utiče na cijene hipoteka.

Guverner Narodne banke Kine, Pan Gongsheng, najavio je ovo smanjenje na finansijskom forumu prošle nedelje a Centralna kineska banka je 24. septembra najavila smanjenje stope obvezne pričuve banaka za 50 baznih bodova i referentne sedmodnevne obrnute repo stope za 20 baznih bodova, čime je započeo najagresivniji podsticaj od pandemije koji uključuje mjere za potporu posrnulom sektoru nekretnina i povećati potrošnju. Takođe je prošlog mjeseca smanjio stopu za srednjoročne kredite za 30 baznih bodova.

Od mjerenja 24. septembra, indeks CSI300 oborio je rekorde u dnevnim potezima i ukupno je porastao za više od 14 odsto a juan je u tom razdoblju pao za jedan odsto u odnosu na dolar.

Podaci objavljeni u petak pokazuju da je kineski ekomosmkirast bio malo bolji od očekivanog u trećem tromjesečju, iako su ulaganja u nekretnine pala za više od deset odsto u prvih devet mjeseci ove godine. Maloprodaja i industrijska proizvodnja ubrzali su se u rujnu.

Dužnosnici koji su se obratili na tiskovnoj konferenciji u petak izrazili su uvjerenje da ekonomija može postići vladin cilj rasta za cijelu godinu od oko pet odsto, te označili još jedno smanjenje odnosa rezervi banaka do kraja godine.

(Financije.hr)

Slični Članci