Svjetske berze nastavile rast i šestu sedmicu zaredom

Akcije na Njujorškoj berzi ostvarile su rast i šestu sedmicu zaredom čime je zabiljeležen najduži uzlazni trend u tekućoj godini.

Prošlu nedelju obilježio je nastavak solidne sezone objava kvartalnih rezultata, premda je tehnološki sektor slao mješovite signale. Indeks S&P 500 dobio je na vrijednosti 0,9 odsto i stigao je od početka godine do prinosa od 23 odsto.

Seriju dobrih korporativnih objava, koju su nedelju dana ranije otpočele najveće američke banke, nastavile su uglavnom i druge finansijske institucije, dok je prvi veći udarac sentimentu tržišta donio najveći svjetski proizvođač mašina za čipove, ASML, koji je objavom rezultata šokirao tržište i doneo mini paniku sredinom sedmice.

Ova kompanija je objavila znatno slabije narudžbine u trećem tromjesečju i revidirala očekivani rast prodaje za narednu godinu. Akcije ASML-a u danu objave sručile su se 16 procenata, a znatan pritisak na strani prodaje osjetio je i dobar dio tehnološkog sektora.

Olakšanje je uslijedilo kasnije tokom sedmice kada je najveći svjetski proizvođač čipova, Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM), objavio profit iznad očekivanja i podigao poslovne izglede na nivou godine.

Investitori su sa olakšanjem prihvatili ocjenu kompanije da je tražnja za proizvodima na bazi vještačke inteligencije (AI) više nego realna, navodeći da je to „najsveobuhvatniji rast bilo čega što se pojavilo u ovoj industriji“.

TSM je zabeležio snažan rast vrijednosti i novi istorijski maksimum, dok se indeks tehnoloških akcija oporavio i uspio da uknjiži nedeljni plus od 0,8 odsto.

Na makro planu u centru pažnje bila je Evropska centralna banka (ECB) koja je očekivano ponovo snizila kamatu, nakon što je inflacija u eurozoni u septembru oslabila na 1,8 odsto. ECB, istina, očekuje da će inflacija rasti u narednim mjesecima, ali da će na ciljani nivo od dva odsto da se vrati u toku sledeće godine.

ECB je smanjila izglede za privredni rast ovog ekonomskog i političkog bloka u tekućoj godini sa 0,9 na 0,8 odsto, s obzirom na anemičnu privrednu aktivnost u njenim glavnim članicama.

Seriju bitnih makro podataka saopštila je i Kina koja se nalazi usred ciklusa podsticaja koji bi prema zamislima kineskih zvaničnika trebalo da omoguće oporavak privredne aktivnosti.

Kineski BDP u trećem tromjesečju porastao je 4,6 odsto, neznatno iznad konsenzusa, ali uz veliko pitanje da li će ova druga po veličini svjetska privreda uspjeti da ostvari planirani rast u tekućoj godini od pet odsto.

Kinesko tržište akcija proteklih sedmica zabeležilo je snažan oporavak na krilima monetarnih podsticaja kineskih vlasti, ali brojni analitičari sugerišu da se značajniji doprinos problematičnoj kineskoj privredi teško može ostvariti bez opipljivijih fiskalnih stimulansa.

Kineska berza prošle sedmice se oporavila 1,4 odsto, dok je u zadnjih mjesec dana u plusu skoro 20 procenata.

Dobitnik nedelje

Akcije tajvanskog proizvođača čipova, Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM), skočile su na objavu kvartalnih rezultata skoro 10 procenata, nakon što je kompanija ostvarila profit znatno iznad očekivanja i povisila poslovne izglede za čitavu godinu.

TSM sada očekuje stopu rasta prihoda u 2024. godini od oko 30 odsto u odnosu na julsku prognozu rasta od 26-29 odsto. Akcije TSM-a koje su prošle sedmice stigle do novog istorijskog maksimuma u tekućoj godini bilježee rast od 93 odsto.

Gubitnik nedelje

Akcije holanskog proizvođača mašina za čipove, ASML, stropoštale su se u utorak 16 procenata nakon što je kompanija tehničkom greškom objavila kvartalne rezultate dan ranije.

I dok su ostvareni prihodi i profit bili u granicama očekivanja, kompanija je objavila duplo slabije narudžbine u kvartalu u odnosu na konsenzus tržišta, a takođe je skresala prognozu rasta očekivanih prihoda u 2025. godini.

Akcije ove kompanije koja ima velike probleme u nastupu na kineskom tržištu usled američkih sankcija bilježe u tekućoj godni minus od oko pet odsto.

(Danas.rs)

Slični Članci