Limitirane cijene uticale na stabilizaciju inflacije

Imajući u vidu sveobuhvatnost akcije “Limitirane cijene, kao i činjenicu da se odnosi na veletrgovine i maloprodajne lance, te da se primjenjuje u više od 80 odsto ukupnih maloprodajnih objekata u Crnoj Gori, izvjesno je da je uticala na stabilizaciju cijena osnovnih životnih namirnica i bez ugrožavanja kontunuiteta snabdjevenosti dovela do očekivanih i željenih rezultata, pri čemu privredna djelatnost trgovaca nije ugrožena kazali su Pobjedi iz MER-a.

Rezultati akcije “Limitirane cijene, koju je Vlada započela prije mjesec i po, biće poznati tek u februaru iduće godine, imajući u vidu da traje do 31. januara. Očekuje se da će akcija uticati na poboljšanje životnog standarda građana, posebno imajući u vidu uvećanje plata kroz program “Evropa sad 2 rečeno je Pobjedi iz Ministarstva ekonomskog razvoja (MER) kojim rukovodi ministar Nik Đeljošaj. Očekuju, kako navode, da će odluka Vlade o limitiranju cijena, odnosno ograničavanju marži na 71 vrstu proizvoda, odnosno preko 1.000 artikala, uticati, ne samo na stabilizaciju cijena tih proizvoda, već i njihovo snižavanje u prosjeku za 20 odsto.

NAJNIŽI NIVO

Osvrćući se na podatke Monstata, iz MER-a ukazuju da je u septembru zabilježen najniži nivo inflacije u posljednjih nekoliko godina. Inflacija je najviše rasla 2022. godine, kada je ukupno iznosila 17,2 odsto, odnosno 28,9 odsto kada je riječ o hrani i sokovima. U 2023. godini stopa inflacije je iznosila ukupno 4,3 odsto, u grupi prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pića 1,7 odsto, dok je u 2024. godini u septembru godišnja stopa inflacije iznosila jedan odsto.
-Imajući u vidu sveobuhvatnost akcije “Limitirane cijene”, kao i činjenicu da se odnosi na veletrgovine i maloprodajne lance, te da se primjenjuje u više od 80 odsto ukupnih maloprodajnih objekata u Crnoj Gori, izvjesno je da je akcija ,,Limitirane cijene” 44. vlade uticala na stabilizaciju cijena osnovnih životnih namirnica i bez ugrožavanja kontunuiteta snabdjevenosti dovela do očekivnih željenih rezultata, pri čemu privredna djelatnost trgovaca nije ugrožena kazali su Pobjedi iz MER-a. Istog stava su i u Uniji slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) koja je 1. oktobra prezentovala sindikalnu potrošačku korpu (SPK) za treći kvartal koja je iznosila 2.000 eura, u kojoj se najveći troškovi odnose na prehrambene proizvode.
-Već tada smo najavili da će akcija “Limitirane cijene” obuhvatiti veliki broj proizvoda iz SPK, te da će se to sigurno pozitivno odraziti na smanjenje ove kategori-
je troškova. Imajući u vidu da je Monstat prije nekoliko dana obj avio daj e indeks potrošačkih cijena pokazao da je u septembru zabilježena deflacija, na to je definitivno uticala navedena akcija ograničavanja marži. Svakako je dobro što će trajati do 31. januara, a nadamo se da će Vlada imati razumijevanja te je produžiti barem do ljetne sezone, posebno ukoliko u mjesecima koji nam predstoje akcija pokaže dobre rezultate ukazuju iz USSCG.

(Opširnije čitajte u Pobjedi)

Slični Članci