CKB spremna da proda akcije u Plantažama

Cnogorska komercijalna banka (CKB) spremna je da proda akcije u Plantažama, ukoliko za njih dobije odgovarajuću ponudu, kazao je u intervjuu Televiziji Crne Gore predsjednik i glavni izvršni direktor OTP grupe Šandor Čanji.

CKB ima 9,2 odsto vlasništva u Plantažama, državnoj kompaniji koja već duže vrijeme posluje u minusu.

“Spremni smo za prodaju, naravno, ako dobijemo odgovarajuću cijenu, ali ako moramo da zadržimo akcije, zadržaćemo ih. Nemamo strategiju za to, nego čekamo priliku da riješimo ovo pitanje”, rekao je Čanji, ističući da je svjestan poteškoća na tržištu vina širom Evrope, ne samo u Crnoj Gori i Mađarskoj.

OTP grupa vodeća je bankarska grupacija u centralnoj i istočnoj Evropi, a Čanji je na njenom čelu već 32 godine. Na crnogorsko tržište ušli su 2006. kupovinom CKB banke, što je, kaže Čanji, bio potez zbog kojeg nijesu zažalili. Početkom 2019. CKB je preuzela Societe General banku i postala vodeća na domaćem tržištu.

“Na početku smo imali poteškoća, ali banka sada dobro posluje i uspjeli smo da pronađemo dobar menadžment, tako da sve teče glatko. Naravno, u svakoj zemlji postoje problemi sa regulatorima, ali sve u svemu, tržište se razvilo u posljednjih deset godina”, naveo je Čanji.

Na pitanje kako će stati na kraj zloupotrebama novca klijenata, koje su posljednjih godina otkrivene u CKB banci, Čanji je odgovorio da su obeštetili sve one čija su sredstva otuđena.

“Prvo, banka nikada nije zloupotrijebila sredstva klijenata. To je učinio određeni zaposlenik banke, a mi smo nadoknadili sredstva svakom klijentu. Klijenti nikada nijesu izgubili novac u CKB banci. Izgubili smo mi novac zbog neprihvatljivog ponašanja naših zaposlenih. Tužili smo sve te zaposlene, i vrlo mi je žao što je postupak dugotrajan i često bez rezultata ili veoma spor”, poručio je Čanji, dodajući da nije upoznat sa statusom krivične prijave koju je OTP grupa prije više od dvije godine podnijela protiv bivšeg izvršnog direktora CKB Pala Kovača.

Poslovni ambijent u Crnoj Gori, ističe Čanji, nije lošiji nego u Mađarskoj, dok kao ključne za njegovo unapređenje izdvaja nekoliko faktora.

“Za poslovanje je važno da je makroekonomska situacija dobra, da postoji mala inflacija, mali budžetski deficit ili da ga nema, i dovoljno državne podrške. Politička stabilnost je ključna, naravno”, ukazao je Čanji.

Slični Članci