MMF: Rat u Ukrajini nastavlja da izaziva gubitke, podrazumijeva sve negativniji uticaj na ekonomske pokazatelje

Stručnjaci MMF su uvjereni da će Ukrajina moći da održi osnovni ekonomski rast tokom ovog perioda.

Eksperti Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ažurirali su svoju prognozu u vezi sa završetkom rata Rusije u Ukrajini koji će, prema novom izvještaju, “trajati u najboljem slučaju do kraja 2025. godine”, a Ukrajina će u tom periodu moći da održi osnovni ekonomski rast.

– Rat u Ukrajini nastavlja da izaziva ekonomske, socijalne i humanitarne gubitke. Napadi na energetsku infrastrukturu izazvali su ozbiljnu ekonomsku štetu i prognoze su i dalje veoma neizvjesne. Očekuje se da će se rat nastaviti i u narednoj godini, što će uticati na sve značajnije povećanje troškova i novih potreba za finansiranjem – navodi se u novom izvještaju MMF, prenosi agencija Ukrinform.

Istovremeno, stručnjaci MMF su uvjereni da će Ukrajina moći da održi osnovni ekonomski rast tokom ovog perioda.

– Prema stavovima stručnjaka za bezbjednost i organa za planiranje budžeta, u pozitivnom scenariju postepeni završetak rata predviđa se u poslednjem kvartalu 2025. godine, a u negativnom scenariju i do sredine 2026. godine – navodi se u izvještaju.

Stručnjaci MMF upozoravaju da duži rat podrazumijeva sve negativniji uticaj na ekonomske pokazatelje zbog rastuće i konstantne neizvjesnosti, manjka radne snage, pritiska na uvoz vezan za odbranu itd.

Kako je ranije prenio Ukrinform, Savjet EU je 9. oktobra pristao da Ukrajini pruži makrofinansijsku pomoć u iznosu od 35 milijardi eura, kao i da uspostavi novi finansijski mehanizam koji će pomoći Ukrajini da otplaćuje kredite u iznosu do 45 miliona eura koje će obezbijediti EU i partneri iz G7.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Slični Članci