Wall Street blizu pregrijanosti

Ovo je šesta uzastopna sedmica dobitaka za Wall Street, najveća ove godine. Rekordi padaju, optimizam ulagača je na najvišem nivou od juna 2020, a dominantna opklada je sedam veličanstvenih. Sve to ukazuje na pregrijano tržište i veliku mogućnost skorije korekcije.

Bank of America je upozorila u svom redovnom mjesečnom istraživanju da se pojavljuju sve jači signali za prodaju. Upravljači imovinom širom svijeta oštro su povećali svoje opklade na ulaganja u akcije tokom proteklog mjeseca, dok su primjetno zanemarili obveznice. Njihov optimizam je na najvišem nivou od juna 2020, sa samo 3,9 procenata preostalih sredstava u gotovini, što menadžere čini manje od četiri procenta u gotovini po prvi put od juna 2021. Ovo je bio znak preokreta u prošlosti. Naime, kada su stope novčanih rezervi profesionalnih ulagača iznad pet procenata, to je signal za kupovinu, a kada je ta stopa ispod četiri procenta, to je signal za prodaju.

Nekoliko faktora stoji iza bikovskog trenda. U septembru je Fed započeo ciklus smanjenja kamata, ekonomski rast u SAD-u ostaje visok, a inflacija je sve bliža ciljanih dva procenta. Vjerovatnoća blagog slijetanja raste (76 procenata ispitanika vjeruje da će SAD doživjeti blago slijetanje), što dokazuje iznenađujući rast maloprodaje u SAD-u od 0,4 procenta u septembru. Na optimizam su uticale i najavljene kineske stimulativne mjere. Većina ulagača i dalje se kladi na rast akcija iz grupe 7 veličanstvenih, odnosno akcija kompanija koje uveliko povećavaju prihode na krilima vještačke inteligencije. Popularne su i zlatne i kineske akcije.

Šta je s opasnostima? Prema istraživanju BofA, ulagači se boje geopolitičkih napetosti (to je glavna prepreka za 33 procenta ispitanika), inflacije (26%) i američke recesije (19%). Zasad se, čini se, niko ne boji neobuzdanog američkog zaduživanja (u posljednje tri sedmice američki dug je porastao za dodatnih 500 milijardi dolara), niti bilo kakvih rizika povezanih s američkim izborima. Teoretski bi ovogodišnji oktobar zbog izbora trebalo da bude promjenjiviji, ali nije tako (čak ni omraženi septembar nije bio negativan, već pozitivan mjesec). Kako je došlo do snažnog rasta akcija bankarskih kompanija, kriptovaluta, dolara, a odnedavno i Trumpovog medijskog carstva (cijena akcije Trump Media se udvostručila u mjesec dana), neki već zaključuju da se Wall Street sprema za Trumpovu pobjedu, prneosi Seebiz.eu.

Takođe i zbog ranije pomenutog neobuzdanog zaduživanja SAD-a, koje prelazi sve granice (ukupni javni dug SAD-a je već gotovo 36 triliona, samo za kamate SAD svaki dan mora platiti tri milijarde) i dugoročno znači devalvaciju fiat novca (ili čak bankrot države), cijene zlata i bitkoina takođe rastu u korak sa akcijama. Zlato je prvi put probilo granicu od 2700 dolara (i to uprkos jačanju dolara), naravno i zbog rata na Bliskom istoku. Cijena srebra je u petak skočila za šest procenata i popela se na najviši nivo u 12 godina, ali analitičari ističu da je srebro još uvijek značajno podcijenjeno u poređenju sa zlatom.

Slični Članci