Baćović: Potencijal Crne Gore u turizmu i poljoprivredi ključ za bolju trgovinsku ravnotežu s Kinom

Trgovinska razmjena Crne Gore i Kine je trenutno znatno u korist Kine, poručila je

profesorica Ekonomskog fakulteta, Maja Baćović. Ona je na konferenciji “Ekonomska saradnja Crne Gore i Kine”,  saopštila da naša zemlja uvozi između 10-11% svog BDP-a iz Kine, dok je njen izvoz u Kinu značajno manji, opadajući s 4% na 2% BDP-a.

“Trenutna struktura crnogorske privrede, u kojoj poljoprivreda i prerađivačka industrija čine svega 10% BDP-a, ne omogućava značajno povećanje robnog izvoza. Međutim, kao potencijalni put za poboljšanje  je mogućnost povećanja kineskih stranih direktnih investicija u Crnu Goru, koje su trenutno niske, oko 2%”, kazala je Baćović.

Ona je istakla da Crna Gora ima veliki potencijal u poljoprivredi, te da bi strane investicije u ovu oblast mogle povećati proizvodnju, a samim tim i izvoz, ne samo prema Kini, već i drugim tržištima.

“Kao veću priliku za intenziviranje ekonomske saradnje vidim u sektoru usluga, posebno turizam. Iako kineski turisti čine manje od 10% crnogorskih turističkih dolazaka, taj broj raste. Uz porast životnog standarda u Kini i njihovu sve veću kupovnu moć postoji značajan prostor za povećanje dolazaka kineskih turista u Crnu Goru”, kazala je profesorica Baćović.

Takođe, ona je primijetila rastući interes Kineza za mediteransku kulturu i vina, te sugerisala da bi Crna Gora mogla povećati izvoz vina u Kinu, ali i kreirati atraktivne turističke pakete koji bi uključivali mediteransku kulturu i vinogradarstvo, čime bi dodatno privukla kineske turiste.

Slični Članci