Putin: BRICS, a ne Zapad, pokretaće globalni ekonomski rast

Grupa BRICS generisaće većinu globalnog ekonomskog rasta u narednim godinama zahvaljujući svojoj veličini i relativno brzom rastu u poređenju s razvijenim zapadnim zemljama, rekao je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin.
Putin se nada da će izgraditi BRICS – koji se proširio na Egipat, Etiopiju, Iran i Ujedinjene Arapske Emirate, kao i Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku – kao moćnu protutežu Zapadu u globalnoj politici i trgovini.

Lider Kremlja trebalo bi da bude domaćin samita BRICS-a u ruskom gradu Kazanju od 22. do 24. oktobra.

„Zemlje u našoj asocijaciji su u suštini pokretači globalnog ekonomskog rasta. U doglednoj budućnosti, BRICS će generisati glavni porast globalnog BDP-a“, rekao je Putin zvaničnicima i privrednicima na poslovnom forumu BRICS-a u Moskvi.

„Ekonomski rast članica BRICS-a sve manje će zavisiti o spoljnim uticajima ili miješanju. To je u suštini ekonomski suverenitet“, dodao je Putin.

Moskva sljedeće nedjelje predstavlja samit kao dokaz da su napori Zapada da izoluje Rusiju zbog njenih postupaka u Ukrajini propali.

Rusija želi da druge zemlje sarađuju s njom kako bi preuredili globalni finansijski sistem i okončali dominaciju američkog dolara.

Kina, Indija i UAE potvrdili su u petak da će njihovi lideri prisustvovati samitu u Kazanju.

Putin je rekao da je 30 zemalja širom svijeta izrazilo interesovanje za saradnju s grupacijom BRICS i da će se na samitu sljedeće nedjelje razmotriti moguće opcije za daljnje proširenje grupe.

Kuba je u petak pretrpjela nestanak struje u cijeloj zemlji nakon kolapsa jedne od njenih najvećih elektrana.

„Vrata su otvorena, nikome ne zatvaramo pristup“, rekao je Putin novinarima iz zemalja BRICS-a.

Putin je naveo neke od inicijativa koje je Rusija već predložila uoči samita, uključujući zajednički sistem prekograničnih plaćanja i kompaniju za reosiguranje.

Putin je kazao da članovi grupe rade na finansijskom sistemu sličnom SWIFT-u, koji bi bio otporan na zapadne sankcije, kao i na korišćenju nacionalnih digitalnih valuta za finansiranje investicionih projekata s visokim potencijalom rasta unutar i izvan BRICS-a.

Naglasio je da ruske finansijske inicijative za samit podrazumijevaju široku upotrebu nacionalnih valuta, dok je razgovor o stvaranju jedinstvene valute za grupaciju BRICS „preuranjen“.

Pozvao je Novu razvojnu banku, jedinu funkcionalnu multilateralnu razvojnu instituciju BRICS-a, da ulaže u tehnologiju i infrastrukturu širom zemalja globalnog juga.

„Kao razvojna institucija, banka već služi kao alternativa mnogim zapadnim finansijskim mehanizmima, i mi ćemo je naravno nastaviti razvijati“, rekao je Putin. Pozvao je na veća ulaganja u e-trgovinu i vještačku inteligenciju.

Putin je nastojao da promoviše nove ruske saobraćajne megaprojekte, poput Arktičkog morskog puta i sjever-jug koridora, povezujući Rusiju sa Zalivom i Indijskim okeanom preko Kaspijskog mora i Irana.

„To je ključ za povećanje teretnog transporta između evroazijskog i afričkog kontinenta“, rekao je.

(SEEbiz)

Slični Članci