Prvi štrajk u italijanskoj auto-industriji poslije 20 godina

Radnici fabrika automobila u Italiji koje su u nizu teškoća, stupili su u prvi štrajk posle 20 godina tokom koga su desetine hiljada demonstrirale u Rimu zahtevajući bolje uslove rada.

„Radimo jedan do dva dana u nedelji i to kada ide dobro. Zahtijevamo da prelazak na ekološka vozila ne mogu isključivo plaćati radnici“, rekao je Rikardo Falceta, predstavnik sindikata metalskih radnika UIL-a u Bariju.

Tri glavna sindikata auto-sektora u Italiji traže od Vlade da očuva njihovu zaposenost i da proizvodnja automobila u Italiji ima budućnost, počevši od međunarodnog konzorcijuma proizvođača automobila Stelantis čija je osnova italijanski FIAT.

Stelantis, po veličini četvrti proizvođač automobila u svijetu, pod pritiskom je da iznese plan proizvodnje dok se suočava s rastućom konkurencijom i finansijskim teškoćama.

Italijanska krajnje desničarska Vlada optužuje Stelantis da seli proizvodnju automobila u zemlje s niskom cijenom rada.

Ta multinacionalna grupa, nastala 2021. spajanjem FIAT-Chryslera i PSA Peugeot, je u prvoj polovini ove godine imala nagli pad proizvodnje u većini svojih fabrika u Italiji. Tokom proteklih 17 godina, FIAT je smanjio proizvodnju u Italiji za skoro 70 odsto.

Izvršni direktor Stelantisa Karlos Tavares je nedavno okrivio pravila EU o dozvljenoj emisiji ugljenika za povećanje troškova proizvodnje, sugerišući da bi ta grupa mogla biti primorana da zatvori neke fabrike za sklapanje da bi se suočila s konkurencijom iz Kine.

Gubitak 10 milijardi eura?

Rekao je da „ne može isključiti“ otpuštanje, ponavljajući potrebu za dodatnim državnim podsticajima da bi se podstakla potražnja za električnim automobilima.

Stelantis koji proizvodi vozila Jeep i Chrysler, bio je u centru pažnje posle svog upozorenja da očekuje da će godinu završiti s gubitkom do 10 milijardi eura.

Tavares je takođe bio na udaru svojih američkih prodavaca vozila i sindikata u SAD zbog lošeg finansijskog učinka ove godine, pošto je previše skupih vozila na placevima dilera. Direktor je pokušavao da smanji troškove odlaganjem otvaranja fabrika, otpuštanjem radnika i nuđenjem plaćanja za dobrovoljni odlazak zaposlenih.

Stelantis je u septembru objavio da traži naslednika za 66-godišnjeg Tavaresa u sklopu planirane promjene rukovodstva. Tavaresov petogodišnji ugovor ističe 2026. godine, ali kompanija je tada nagovestila da je moguće da bi on mogao ostati i posle toga.

Izvor: Beta

Slični Članci