Više od 30 novih projekata u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025.

Više od 30 novih projekata biće u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025. godine, saopšteno je nakon sjednice Savjeta za javne investicije, kojim predsjedava premijer Milojko Spajić, uz učešće resornih ministara i ključnih institucija u realizaciji kapitalnih projekata.

U saopštenju Vlade se navodi da je Savjet razmatrao niz tekućih pitanja, sa posebnim fokusom na razmatranje dostavljenih zahtjeva za uključivanje novih kapitalnih projekata u prijedlog Zakona o budžetu Crne Gore za 2025. godinu u skladu sa Odlukom o izradi kapitalnog budžeta.

“Naime, Ministarstvo finansija je pripremilo prijedlog isključivo ‘zrelih kapitalnih projekata’, tj. onih koji imaju riješenu eksproprijaciju i gotov glavni projekat, sa ‘Liste prioritetnih kapitalnih projekata’ koje je ocijenila Komsija u skladu sa utvrđenim kriterijumima. Osim navedenog utvrđena je i ‘Lista projekata od izuzetnog značaja za državu’ sa akcentom na: Izradi glavnih projekata za Jadransko-jonski autoput i brzih saobraćajnica, Izgradnji Univerzitetskog kliničkog centra i drugih kapitalnih projekata koji imaju snažan uticaj na ekonomski razvoj opština iz sjeverne regije”, piše u saopštenju.

U cilju ispunjavanja završnih mjerila za “Pregovaračko poglavlje 21 – Trans-evropske mreže”, a za potrebe realizovanja obaveza u sklopu završnog Mjerila 2, Savjet je zadužio resorna ministarstva da u što kraćem roku dostave Vladi Crne Gore ažuriranu jedinstvenu Listu prioritetnih infrastrukturnih projekata za sektor saobraćaja i energetike, primjenom Metodologije za izbor i prioritizaciju infrastrukturnih projekata.

“Savjet je razmatrao Informaciju o realizaciji projekata putne infrastrukture tj. o realizovanim aktivnostima Monteputa DOO u vezi sa pripremom projektne dokumentacije za prioritetnu dionicu autoputa od Mateševa do Andrijevice, kao i druge dionice i poddionice, ali i ostale brze saobraćajnice na kojima se intenzivno radi shodno planiranim aktivnostima iz Fiskalne strategije za period 2024-2027”, ističu u saopštenju.

Osim toga, Savjet se upoznao sa Izvještajem o realizaciji Kapitalnog budžeta za treći kvartal 2024. godine, koje je pripremilo Ministarstvo finansija, po kojem je u prvih devet mjeseci ostvarena potrošnja od oko 111 miliona eura (47 odsto od ukupno opredijeljenog iznosa) što je za 14 miliona eura više nego za isti period prošle godine.

Usvojen je Izvještaj o dosadašnjim aktivnostima Savjeta i on će shodno Odluci o obrazovanju Savjeta za javne investicije biti dostavljen Vladi na dalje razmatranje.

Slični Članci