Danas predstavljanje izvještaja SB za Zapadni Balkan

Svjetska banka (SB) predstaviće danas redovni ekonomski izvještaj za zemlje Zapadnog Balkana. Izvještaj se odnosi na nedavna ekonomska kretanja u Albaniji, Bosni i Hercegovini (BiH), Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Izvještaj će u Podgorici predstaviti službenik za operacije SB, Denis Mesihović, i ekonomista SB za Crnu Goru, Milan Lakićević.

Na posljednjem predsatvljanju,  aprila ove godine, navedeno je da je tokom 2023. Crna Gora zabilježila najveći ekonomski rast u regionu, podsjetili su da je  javni dug opao, da je smanjen deficit tekućeg račun, stopa zaposlenosti dostigla dosadašnji maksimalum i napravljen je značajan napredak ka zelenoj tranziciji, istaknuto je tokom prezentacije redovnog ekonomskog izvještaja Svjetske banke za Zapadni Balkan.

-Ekonomski rast Crne Gore nakon pandemije bio je u prosjeku 8,5 odsto u periodu 2021-2023., dok se u toku ove godine očekuje rast od 3,4 odsto – kazali su tada predstavnici Svjetske banke.

Za Zapadni Balkan su dodali da je prošao niz šokova posljednjih godina ali da blagi optimizam uliva novi plan rasta Evropske unije.

Slični Članci