Ryanair zbog Boeingovih problema srezao prognozu za 2025.

Produženi štrajk u američkom proizvođaču Boeinga odraziće se i na vazdušni saobraćaj. U niskobudžetnoj avio-kompaniji Ryanair, na primjer, već su najavili da će zbog kašnjenja u isporuci Boeingovih aviona sljedeće godine prevesti manje putnika od planiranog.

Ryanair je ove godine umjesto naručenih 50 dobio samo 30 aviona, iako su već angažovali posade za sve naručene avione. Imali su višak osoblja, što je rezultiralo nepotrebnim troškovima.

Do kraja decembra Boeing bi im trebao isporučiti 20 aviona, ali te isporuke će vjerovatno biti podijeljene u tri dijela – do kraja godine, za januar i februar, navodi novinska agencija Reuters, a izvršni direktor niskobudžetne avio-kompanije Michael O’Leary rekao je.

Više od toga brine ga isporuka 30 aviona koja bi se trebala desiti u martu, aprilu, maju i junu sljedeće godine. Boji se da ih opet neće dobiti sve.

Shodno tome, pogoršali su prognozu poslovanja, odnosno broj prevezenih putnika za narednu godinu.

O’Leary je takođe primijetio da u svojih 30 godina u industriji nikada nije vidio ovakva ograničenja u kapacitetu proizvodnje aviona kao što ih trenutno ima. I američki Boeing i evropski Airbus imaju problema.

Boeing se suočava sa posebno teškim izazovima, iako je prvi iskusio višegodišnje zastoje u proizvodnji povezane sa širom krizom oko bezbjednosti njegovih aviona, a od sredine septembra u kompaniji traje štrajk kojemu se ne nazire kraj.

Slični Članci