Ovo je TOP 50 najvećih banaka u Evropi

HSBC Holdings PLC zadržao je poziciju najveće evropske banke na kraju 2023. godine, iako je njeno kontinuirano širenje na Aziju rezultiralo rasprodajom imovine u drugim dijelovima svijeta.

Kreditna institucija sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu imala je imovinu u iznosu od 2,641 triliona eura na kraju 2023. godine, prema podacima S&P Global Market Intelligence.

Njeni napori da se fokusira na Aziju — gdje ostvaruje većinu svojih prihoda — već su doveli do prodaje dijelova ili cijelih poslovnih jedinica u drugim regionima, posebno u Kanadi i Francuskoj. Nedavno je HSBC postigao dogovor da proda svoje operacije u Argentini za do 550 miliona dolara. Takođe se izvještava da banka istražuje mogućnost prodaje nekih svojih poslova u Njemačkoj.

Istovremeno, HSBC je realizovao nekoliko akvizicija u Aziji, uključujući portfolio za upravljanje bogatstvom Citigroup Inc. u Kini, koji obuhvata oko 3,6 milijardi dolara imovine i depozita.

Francuska banka BNP Paribas SA nije bila daleko iza, zauzimajući drugo mjesto sa imovinom od 2,594 triliona eura, prema podacima.

Banka sa sjedištem u Parizu, koja planira da reinvestira 11,6 milijardi eura kapitalnih dobitaka iz svoje prodaje Bank of the West u SAD-u za 16,3 milijarde eura, izjavila je u oktobru 2023. godine da bi mogla uložiti više viška kapitala u spajanja i akvizicije tokom 2024. godine. Nedavno je osigurala dogovor za preuzimanje portfolija klijenata Orange Bank SA u Francuskoj i Španiji.

Pored BNP Paribasa, još četiri francuske banke našle su se među prvih 10 na listi.

Grupa Crédit Agricole zauzela je treće mjesto sa imovinom od 2,476 triliona eura. Banka je 2023. godine pristala da preuzme većinski udio od 923 miliona eura u belgijskom menadžeru imovine i bogatstva Banque Degroof Petercam SA, a ranije ove godine objavila je da je kupila 7% udjela u francuskoj grupi za platne usluge Worldline SA.

Société Générale SA je skočila za dva mjesta na šesto, dok su Groupe BPCE i Crédit Mutuel Group zauzeli osmo i deseto mjesto.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, hipotekarna banka Nationwide Building Society iznenadila je tržišta u martu kada je objavila sporazum o kupovini Virgin Money UK PLC za 2,9 milijardi funti, što je najveći bankarski posao u UK od 2008. godine. Nationwide se popela četiri mjesta na 26. mjesto, sa imovinom od 422,28 milijardi eura zaključno sa 30. septembrom 2023. godine.

Njena konkurentna banka Barclays PLC je u februaru saopštila da se dogovorila da kupi većinu poslova maloprodajnog bankarstva Tesco Personal Finance PLC u Ujedinjenom Kraljevstvu za 600 miliona funti. Barclays ostaje na petom mjestu liste sa imovinom od 1,712 triliona eura.

Italijanske banke UniCredit SpA i Intesa Sanpaolo SpA zabilježile su rast imovine nakon sklapanja ugovora o širenju u Rumuniji. UniCredit spaja svoju rumunsku podružnicu sa podružnicom Alpha Services and Holdings SA kao dio svoje investicije u grčku banku, dok će Intesa Sanpaolo udvostručiti svoju imovinu u Rumuniji kupovinom First Bank SA sa sjedištem u Bukureštu.

Obje banke su pale za jedno mjesto, zauzimajući 13. i 15. poziciju.

Švajcarska banka UBS Group AG, čija je imovina porasla nakon državom posredovane akvizicije Credit Suisse-a, napravila je napredak u smanjenju poslovanja svog bivšeg rivala. UBS je nedavno postigao dogovor o prodaji poslovanja upravljanja bogatstvom Credit Suisse-a u Japanu, a izvještava se da je u pregovorima o platformama u Kini i turskoj investicionoj banci Credit Suisse-a. Međutim, UBS se i dalje suočava s povećanim regulatornim nadzorom zbog svoje veličine i tržišne dominacije te će morati ispuniti veće kapitalne zahtjeve.

UBS je imao imovinu od 1,554 triliona eura na kraju 2023. godine i pao je za jedno mjesto, zauzimajući sedmu poziciju.

Istovremeno, PKO Bank Polski SA se pridružio listi, zauzevši 50. mjesto. Imovina ove poljske banke iznosila je 115,41 milijardi eura, dok je njena baza klijenata rasla, a krediti i depoziti povećani, što je doprinijelo rastu neto dobiti od 66% u 2023. godini.

Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo nastavili su da imaju najveći broj banaka na listi, po šest svaka, dok su Njemačka i Italija imale po pet banaka, a Španija četiri.

Francuske banke imale su najveću ukupnu vrijednost imovine, koja je iznosila 10,049 triliona eura.

Izvor i grafike: SP Global

Slični Članci