Ovo su ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju

‘Smanjenje ogromnih razlika u prihodima između zemalja je jedan od najvećih izazova našeg vremena. Laureati su pokazali značaj društvenih institucija za postizanje toga’, obrazložila je Švedska akademija.

Daron Acemoglu, Simon Johnson i James Robinson dobitnici su Nobelove nagrade za ekonomiju za 2024. godinu, “za studije o tome kako se formiraju institucije i utiču na prosperitet”, objavila je švedska Kraljevska akademija nauka.

“Smanjenje ogromnih razlika u prihodima između zemalja je jedan od najvećih izazova našeg vremena. Laureati su pokazali značaj društvenih institucija za postizanje toga”, rekao je Jakob Svensson, predsjednik Komiteta za Nagradu u području ekonomskih nauka.

Nagrada, koja je zvanično poznata kao Nagrada švedske kraljevske banke (Sveriges Riksbank) za ekonomske nauke u znak sjećanja na Alfreda Nobela, posljednja je nagrada koja je dodijeljena ove godine i vrijedi 11 miliona švedskih kruna (gotovo milion eura).

Nagrada za ekonomiju nije jedna od originalnih Nobelovih nagrada, koje su po prvi put dodijeljene 1901. godine po želji pronalazača dinamita i biznismena Alfreda Nobela. Kao dodatak je osnovana i finansirana od strane Švedske centralne banke 1968. godine.

Prošle godine tu nagradu je dobila ekonomska historičarka sa Harvarda Claudia Goldin, za rad koji ističe uzroke nejednakosti u platama i nadnicama na tržištu rada između muškaraca i žena.

 

Slični Članci