“Lažne diplome u svim institucijama, najviše u zdravstvu, prosvjeti i sektoru bezbjednosti”

Problem lažnih diploma stvaran je tri decenije i nije ga moguće riješiti u nekoliko mjeseci, kazao je u Jutarnjem programu TVCG Zarija Pavićević iz Alternative Crna Gora.

“U ovom trenutku ne postoji nijedna institucija u Crnoj Gori u kojoj nema lažnih diploma i to je nevjerovatan problem”, kazao je Pavićević.

Najveći je problem, kako kaže, u zdravstvu, prosvjeti i sektoru bezbjednosti.

“Imamo dva najveća problema jer je riječ o ljudima koji nas liječe i koji nas obrazuju”, kaže Pavićević i dodaje da imaju nekada i sumnje da li su njihove prijave došle u ruke osobe koja ima lažnu diplomu.

Najveći su, navodi on, problem lažne diplome u zdravstvu.

“Mi moramo da budemo društveno odgovorni”, kazao je Pavićević i poručio da zatvorske kazne nijesu suština jer je to dublji problem.

“Došli smo do toga da neko kupi diplomu i lažno se predstavlja”, poručio je Pavićević i kazao da u toj borbi neće stati.

Podsjetio je da je Alternativa pozvala nadležne da zaustave procese nostrifikacije diploma sa nekoliko fakulteta u BiH, koji su u toj državi pod istragom.

Naveo je i primjer osobe koja je na jednom od tih fakulteta magistrirala u 60. godini, a kako kaže Pavićević, sve vrijeme je radila u jednoj državnoj instituciji.

Podsjeća da je Alternativa prije više od tri godine podnijela 54 krivične prijave protiv medicinara iz Pljevalja i prije 20-ak dana je ta prijava odbijena, na šta su se žalili.

“Šta će se desiti ostaje da vidimo. Previše je da se tri godine čeka na jedan ovako šturi odgovor, bez objašnjenja”, kazao je Pavićević.

“Imamo informacije da ti ljudi nijesu ni saslušani, ni dali izjave o ovom slučaju”, kaže Pavićević i poručuje da će Alternativa podnijeti nove krivične prijave.

Pavićević je podsjetio i da predstavnici Alternative dobijaju prijetnje, ali odgovora nadležnih nema.

“Konstantno smo izloženi i verbalnim napadima i prijetnjama, ali i negativnim savjetima da je bolje da se okanemo ovog posla”, zaključio je Pavićević.

Slični Članci