Razmatraju produženje radnog vremena podgoričkog aerodroma

-Preduzimamo konkretne aktivnosti za veću utilizaciju postojeće otvorenosti, a vrlo rado ćemo je produžiti čim bude realnog povoda za takav potez- poručili su iz Aerodroma Crne Gore.

U stručnoj javnosti dugo se priča o produženju radnog vremena aerodroma u Podgorici, ali nijedan upravni odbor Aerodroma Crne Gore (ACG) dosad nije se odlučio na taj korak. Iz te državne kompanije zvanično nam je saopšteno da u kontinuitetu prate interesovanje avio-kompanija i shodno tome razmatraju mogućnosti za eventualno produženje otvorenosti podgoričkog aerodroma za saobraćaj.

Tokom ljetnje sezone, koja u avijaciji počinje krajem marta i traje do kraja oktobra, aerodrom u Podgorici je otvoren za saobraćaj svim danima od 7 do 23.30.

Zbog javnosti je važno da naglasimo da otvorenost aerodroma za saobraćaj i radno vrijeme zaposlenih nijesu isto. Konkretno, tokom ljetnje sezone, radno vrijeme zaposlenih (koji tokom ljetnje sezone rade u dvije smjene) počinje u pet sati ujutru, a završava se u 00.15. Da bismo realizovali najavljeni saobraćaj, bilo je neophodno da organizujemo i prekovremeni rad u skladu sa propisima. Naglašavamo da su radno vrijeme zaposlenih i otvorenost aerodroma za saobraćaj usklađeni sa potrebama avio-kompanija, odnosno sa najavljenim redom letjenja. Kada je riječ o predstojećoj zimskoj sezoni, koja u avijaciji počinje 27. oktobra i tokom koje je saobraćaj slabijeg intenziteta, a shodno najavljenom redu letjenja avio-kompanija, planirano je da aerodrom u Podgorici bude otvoren za saobraćaj ponedjeljkom od 7.30 do 21 sat; utorkom, srijedom i petkom od 7.30 do 20.30; četvrkom i subotom od 7.30 do 23.30, a nedjeljom od 7.30 do 22.30 – precizirali su iz Aerodroma Crne Gore.

Dan je pitao da li razmišljaju o 24-časovnom radnom vremenu i da li su radili studije o tome, u smislu koliko bi se povećali prihodi, a koliko troškovi poslovanja.

Odnos prihoda i rashoda zasigurno ne bi išao u prilog ekonomičnosti poslovanja u dvadesetčetvorosatnom formatu, odnosno barem ne u sadašnjoj fazi potražnje. Svjesni smo svoje uloge i potpuno prihvatamo stav da profit nije nužno na prvom mjestu, ali širi kontekst ekonomske opravdanosti definitivno jeste. Preduzimamo konkretne aktivnosti za veću utilizaciju postojeće otvorenosti, a vrlo rado ćemo je produžiti čim bude realnog povoda za takav potez poručili su iz Aerodroma, čiji je izvršni direktor Roko Tolić, a predsjednica odbora direktora Jelena Maraš.

Istakli su da bi za eventualno produženje radnog vremena trebalo angažovati dodatnu radnu snagu.

Zaposleni u operativi aerodroma u Podgorici, koji čine većinu zaposlenih, formiraju tri ekipe koji tokom ljetnje sezone rade u dvije smjene (od 5 do 15 sati i od 14.15 do 00.15) i uz to imaju prekovremeni rad. To znači da na bazi postojećih kapaciteta maksimalno koristimo sve raspoložive mogućnosti u domenu otvorenosti aerodroma za saobraćaj. Dodatno, produženje radnog vremena u aktuelnoj situaciji nije izvodljivo. Ipak, u kontekstu pripreme naredne ljetnje sezone, aerodrom u Podgorici razmatra dodatne modele angažovanja kadra koji bi od kraja 2024. godine do marta 2025. godine trebalo da prođe bezbjednosne provjere, a zatim uđe u proces obučavanja i stekne neophodne licence. Na osnovu posljednjih iskustava, poseban izazov je motivacija kadra za aerodromske poslove koji nijesu atraktivni, kao što je nekada bio slučaj zbog sve zahtjevnijih uslova i standarda koje je neophodno ispuniti naveli su iz Aerodroma Crne Gore.

Tokom ljetnje sezone, koja u avijaciji počinje krajem marta i traje do kraja oktobra, aerodrom Podgorica je otvoren za saobraćaj svim danima od 7 do 23.30

Izvor: Dan

 

 

Slični Članci