Federalne rezerve su možda dostigle ciljanu inflaciju od 2%

Podaci o inflaciji ove nedjelje pružili su još dokaza da se Federalne rezerve približavaju svom cilju, neposredno nakon dramatičnog smanjenja kamatnih stopa centralne banke prije samo nekoliko nedjelja.

Indeksi potrošačkih i proizvođačkih cijena za septembar bili su u skladu s očekivanjima, pokazujući da inflacija polako opada prema cilju centralne banke od 2%.

Zapravo, ekonomisti iz Goldman Sachsa vjeruju da su Federalne rezerve već postigle taj cilj.

U petak je ova investiciona banka sa Wall Streeta prognozirala da će indeks cijena lične potrošnje Ministarstva trgovine za septembar pokazati godišnju stopu inflacije od 2,04% kada bude objavljen krajem ovog mjeseca.

Ako je Goldman u pravu, taj broj će biti zaokružen na 2% i biće potpuno u skladu s dugogodišnjim ciljem Federalnih rezervi, nešto više od dvije godine nakon što je inflacija dostigla najviši nivo u 40 godina i izazvala agresivan ciklus povećanja kamatnih stopa. Fed preferira PCE kao mjeru inflacije, iako koristi različite ulazne podatke za donošenje odluka.

“Ukupni trend u posljednjih 12 do 18 mjeseci jasno pokazuje da je inflacija značajno pala, a tržište rada se ohladilo na nivo koji smatramo punom zaposlenošću,” izjavio je predsjednik Feda iz Čikaga, Austan Goolsbee, u intervjuu za CNBC u četvrtak nakon objavljivanja posljednjih podataka o potrošačkim cijenama. “Želimo da i inflacija i zaposlenost ostanu u ovim okvirima u kojima su sada.”

Neki od izazova pred FED-om

Iako održavanje inflacije pod kontrolom možda neće biti lak zadatak, najnoviji podaci ukazuju da, iako cijene ne opadaju sa problematičnih visina od prije nekoliko godina, stopa njihovog rasta se usporava.

Godišnja stopa indeksa potrošačkih cijena za sve artikle bila je 2,4% u septembru, dok je indeks proizvođačkih cijena, koji služi kao pokazatelj inflacije u veleprodaji i vodič za pritiske u proizvodnim lancima, pokazao godišnju stopu od 1,8%.

Goldmanova prognoza da PCE indeks ide ka 2% takođe je u skladu s praćenjem iz Cleveland Feda.

Njihov „inflation nowcasting“ pokazuje da je godišnja stopa PCE-a za septembar na 2,06%, što bi se zaokružilo na 2,1%. Međutim, na godišnjoj osnovi, inflacija za cijeli treći kvartal je na samo 1,4% — znatno ispod cilja Feda od 2%.

Ipak, postoje neka ograničenja koja ukazuju da donosioci odluka još uvijek imaju posla.

Osnovna inflacija, koja isključuje hranu i energiju i koju Fed smatra boljim pokazateljem dugoročnih trendova, očekuje se da će za PCE u septembru iznositi 2,6% na godišnjem nivou, prema Goldmanu. Korišćenjem samo indeksa potrošačkih cijena, osnovna inflacija je bila još gora u septembru, iznoseći 3,3%.

Zvaničnici Feda, međutim, vide neočekivano visoke brojeve inflacije stanovanja kao ključni pokretač osnovnog pokazatelja, za koji vjeruju da će se smiriti kako niži trendovi u stanarinama prođu kroz podatke.

Predsjednik Feda Jerome Powell je 30. septembra, govoreći o situaciji s rentama, rekao da očekuje da će inflacija u stanovanju nastaviti da opada, dok “širi ekonomski uslovi takođe stvaraju osnovu za dalju dezinflaciju.”

S političkog stanovišta, niža inflacija otvara prostor za Fed da nastavi sa smanjenjem kamatnih stopa, posebno kako preusmjeri pažnju na tržište rada, iako postoji određeni oprez u vezi s tim koliko brzo bi trebalo djelovati.

Septembarsko smanjenje od pola procentnog poena na raspon federalnih stopa od 4,75% do 5% bilo je bez presedana za ekonomiju u ekspanziji, a očekuje se da će Fed barem vratiti svoj uobičajeni tempo od četvrtine procentnog poena. Predsjednik Feda iz Atlante, Raphael Bostic, čak je u četvrtak rekao da bi bio otvoren za preskakanje poteza na novembarskom sastanku.

„Agresivno popuštanje bi rizikovalo rast potražnje potrošača baš u trenutku kada se ona stabilizuje na održivom nivou,” rekao je viši ekonomista PNC-a, Kurt Rankin, u analizi nakon objavljivanja PPI-ja. „Ovaj rezultat bi potom stavio pritisak na preduzeća da zadovolje tu potražnju, ponovo povećavajući troškove tih preduzeća dok se nadmeću za potrebne resurse da to urade.”

Trgovci fjučersima gotovo su sigurni da će Fed smanjiti stope za četvrtinu procentnog poena i na novembarskom i na decembarskom sastanku.

Izvor: CNBC

Slični Članci