Sukob između Irana i Izraela podigao potražnju za zlatom na istorijski maksimum

Situacija na svjetskom tržištu plemenitih metala neodoljivo podsjeća na početak rusko-ukrajinskog sukoba, kada su sve zalihe zlata iz vodećih evropskih kovnica razgrabljene za jedan dan. Zlato, koje je već dostiglo rekordne vrijednosti u septembru, zabilježilo je novu rekordnu cijenu od 2.694,7 dolara već prvog dana oktobra. Zlato je opravdalo svoju reputaciju investicije sigurnog utočišta, jer se rast cijene zlata uglavnom veže za globalne tenzije i nestabilnu geopolitičku situaciju.

Dobra vijest je da ne morate fizički posjedovati zlato kako biste iskoristili mogućnosti koje vam pruža investiranje u ovaj vrijedni plemeniti metal, jer vam rast cijene zlata može pružiti priliku za ostvarenje potencijalnog profita u doba globalne nestabilnosti.

Od početka 2024. godine cijena zlata porasla je za 30%. Posljednjih nekoliko godina cijena zlata bilježi rekordne iznose. Cijena zlata dostigla je istorijski maksimum u septembru od 2.599,86 dolara po unci, da bi već prvog dana oktobra porasla na nevjerovatnih 2.694,7 dolara usljed zabrinutosti zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku. Na osnovu ovih podataka dolazi se do zaključka da je cijena zlata ove godine porasla za više od 30%. Ovaj trend rasta dodatno učvršćuje status zlata kao sigurne i pouzdane investicije. Ovako veliki rast vrijednosti zlata u jednoj godini nije zabilježen od 2016. godine.

Potražnja za zlatom je na istorijskom maksimumu. Ukupna svjetska potražnja za zlatom u drugom kvartalu ove godine dostigla je 1.258 tona, što je povećanje od četiri odsto u odnosu na prošlu godinu i predstavlja najjači kvartal od početka vođenja evidencije 2000. godine. Globalna potražnja neprestano raste, a svake godine sve više ljudi i centralnih banaka kupuje ovaj plemeniti metal. Naime, kupovine od strane centralnih banaka porasle su za šest odsto u odnosu na prošlu godinu, takođe rekordnu, dodatno potvrđujući da je trenutna potražnja za zlatom na istorijskom maksimumu. Usljed zabrinutosti zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku, nakon raketnog napada Irana na Izrael, potražnja za zlatom nastavlja da raste, a najveća potražnja očekivano je zabilježena u zemljama koje se nalaze u neposrednoj blizini zaraćenih strana.

Zabrinutost zbog eskalacije sukoba dovodi do nove istorijske vrijednosti zlata. Raketni napad Irana na Izrael uzdrmao je finansijsko tržište, a sukob je podstakao snažan rast cijene zlata. Situacija na svjetskom tržištu plemenitih metala neodoljivo podsjeća na početak rusko-ukrajinskog sukoba, kada su sve zalihe zlata iz vodećih evropskih kovnica razgrabljene za jedan dan. Izraelski premijer obećao je da će odgovoriti Iranu nakon što je Islamska Republika ispalila desetine balističkih projektila na Izrael. Iran je u utorak upozorio Izrael na još razornije napade ukoliko dođe do odmazde za raketni napad. Šta će se dešavati na Bliskom istoku i da li ovaj region klizi u sveopšti rat i kako će ova situacija uticati na cijenu zlata, ostaje da se vidi u narednom periodu.

Trgovina cijenom zlata.

Zlato je oduvijek bilo vrijedna imovina, a njegov značaj dodatno raste u današnjem neizvjesnom globalnom okruženju. Prema mišljenju analitičara, cijena zlata će vjerovatno nastaviti da raste, s mogućnošću da do kraja godine dostigne 2.700 dolara po unci. Bank of America i Citigroup predviđaju da bi cijena zlata mogla dostići izvanrednih 3.000 dolara po unci u narednoj godini, a nestabilna geopolitička situacija dodatno utiče na rast vrijednosti ovog plemenitog metala. Umjesto da kupujete fizičko zlato, sada možete trgovati njegovom cijenom putem različitih finansijskih instrumenata, poput CFD-ova (ugovori za razliku). Trgovinom cijenom ovog plemenitog metala možete iskoristiti njegovu rastuću vrijednost i ostvariti potencijalni profit. .

Izvor: biznis.telegraf.rs

Slični Članci