Porscheu pala prodaja, najviše zbog Kine

Njemački proizvođač luksuznih automobila Porsche izvijestio je o razočaravajućim brojkama jer je slaba potražnja u Kini i obnova nekoliko popularnih modela uticala na prodaju.
Ukupne isporuke u prvih devet mjeseci ove godine iznosile su 226.026 širom svijeta, što je pad od 7%, piše Seebiz.

Prodaja na ključnom kineskom tržištu opala je za 29% u prvih devet mjeseci ove godine, a kompanija je kao razlog navela tešku ekonomsku situaciju u Kini.

Porsche, vodeći brend njemačke Volkswagen grupe, takođe je prodao 5% manje vozila u Sjevernoj Americi zbog kašnjenja na carini, koja su ometala isporuke.

Jedna svijetla tačka bilo je matično tržište kompanije u Njemačkoj, gdje su isporuke porasle za 8% u prva tri kvartala.

Na drugim tržištima, prodaja je porasla za 1% u ostatku Evrope i za 3% na prekomorskim tržištima, širokoj kategoriji koja obuhvata Afriku, Latinsku Ameriku, Australiju, Japan i Koreju.

Pad je donekle bio očekivan jer kompanija sa sjedištem u Štutgartu obnavlja svoju flotu, sa ažuriranim verzijama električnog sportskog automobila Porsche Taycan, modelima Panamera, Cayenne i Macan, kao i klasičnim 911.

Prijelazi između različitih serija modela navodno su složeni, što dovodi do praznina u prodaji na određenim tržištima.

Sveukupno, međutim, direktor prodaje Detlev von Platen rekao je da potražnja kupaca ostaje jaka, uz dobre povratne informacije o novim modelima.

Slični Članci