Saudijski suvereni fond izdvojio 5,2 milijarde dolara za projekt zelenih obveznica

Javni investicijski fond Saudijske Arabije (PIF) dodijelio je 5,2 milijarde dolara od 8,5 milijardi dolara prikupljenih zelenim obveznicama za projekte od  juna 2024., prema svom Izvješću o raspodjeli i učinku objavljenom u petak.
Ova brojka izdvajanja porasla je u odnosu na 1,3 milijarde dolara u junu prethodne godine.

Zelena obveznica je vrsta prihoda koja se koristi za finansiranje projekata koji imaju koristi za okolinu. PIF je postao prvi državni imovinski fond koji je izdao zelene obveznice još u oktobru 2022. Nakon toga je uslijedila druga ponuda zelenih obveznica u februaru 2023.

Ogromni državni bogataški fond, koji nadzire 925 milijardi dolara imovine, ima kapitalne izdatke od 19,4 milijarde dolara za ono što smatra “prihvatljivim zelenim projektima”, prema godišnjem izvješću PIF-a.

Sredstva su “dodijeljena za finansiranje razvoja prema prihvatljivim kriterijima s velikim izdacima za projekte obnovljive energije, zelenih zgrada i održivog upravljanja vodama”, rekao je PIF, dodajući da prihvatljivi zeleni projekti “doprinose ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda”.

Saudijska Arabija ima deklarirani cilj postizanja neto nulte emisije stakleničkih plinova do 2060. godine i uložila je milijarde dolara u, kako kaže, projekte održivog razvoja. Pogon je dio plana Vizije 2030 princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, koji ima za cilj diversifikovari  i modernizovati gospodarstvo kraljevstva, smanjujući njegovu yavisnoat o nafti.

Slični Članci