Njemački div ukida 600 radnih mjesta u Sloveniji, proizvodnju seli u BiH

Njemačka kompanija Mahle planira da do 2025. godine u slovenačkom Šempetru ukine 340 radnih mjesta kao dio “optimizacije organizacione strukture” radi postizanja veće efikasnosti, dok će 270 radnih mjesta biti ukinuto zbog preseljenja dijela proizvodnje u Bosnu i Hercegovinu i Mađarsku.

Ova mjera se pripisuje slaboj potražnji na tržištu automobila u Evropi, a najavljene su i konsultacije s predstavnicima zaposlenih. Mahle planira preseliti proizvodnju alternatora u Bosnu i Hercegovinu, dok će manji dio preseljenja, koji se odnosi na proizvodnju e-kompresora, biti premješten u Mađarsku.

Proširenje kapaciteta u Bosni i Hercegovini

Portal BiznisInfo.ba podsjeća da je Mahle nedavno izgradio veliki pogon u Aleksandrovcu kod Banjaluke, gdje je planirano da do kraja godine bude zaposleno oko 800 radnika. Kompanija najavljuje proširenje kapaciteta, te planira da pogon u Aleksandrovcu do početka 2026. godine ima oko 1.000 zaposlenih.

Mahle je jedan od najvećih dobavljača sistema za automobilsku industriju, a dijelovi koje proizvodi koriste se u svakom drugom automobilu na svijetu, uključujući putnička, teretna i radna vozila.

Ukidanje radnih mjesta u Sloveniji

U Sloveniji, Mahle grupa se fokusira na elektrifikaciju kao ključni strateški stub, ulažući u razvoj inovativnih i visokoefikasnih proizvoda u ovom tehnološkom segmentu. Mahle Electric Drives Slovenija se transformiše ka održivom pravcu i proizvodi za potrebe elektrifikacije u automobilskoj industriji.

U Šempetru, firma planira investirati u novu proizvodnju sistema za električna vozila. Trenutno se bilježi pad na gotovo svim tržištima na kojima posluju – automobilskom, tržištu električnih bicikala, terenske mobilne mehanizacije i drugim segmentima, rekao je direktor Mahle Electric Drives Slovenija, Guntram Haas.

Na osnovu ovih činjenica, Mahle Electric Drives Slovenija mora planirati poslovanje za blisku budućnost kako bi ojačao svoju konkurentnost, s posebnim naglaskom na to da je fabrika u Šempetru centralna za budući rast u oblasti elektrifikacije.

Kako dodaje Haas, cilj je pronaći socijalno prihvatljiva rješenja za zaposlene koji će biti pogođeni ovim mjerama. Trenutno se vodi proces konsultacija s predstavnicima zaposlenih.

Šempeter kod Gorice je najveća od pet lokacija Mahle grupe u Sloveniji, gdje zapošljava više od 2.000 ljudi. Sa oko 1.700 zaposlenih, Šempeter je centralni razvojno-proizvodni centar za električne pogonske sisteme i mehatroniku za hibridna i električna vozila, kao i za električne bicikle. Posljednjih godina, Mahle je u Šempetru pokrenuo proizvodnju elektromotora za nova vozila i električne bicikle.

 

Slični Članci