Volkswagenove isporuke pale, Kina najveći teret

Grupa Volkswagen je u petak izvijestila o padu globalnih isporuka u trećem kvartalu od 7%, što ukazuje na razmjere izazova s kojima se suočava evropski automobilski sektor.
Vodeći evropski proizvođač automobila prolazi kroz veliku obnovu jer po prvi put razmatra zatvaranje njemačkih fabrika zbog slabe evropske potražnje, konkurencije iz Kine, izazova koje donosi elektrifikacija vozila i visokih troškova proizvodnje u Njemačkoj.

„Bolja troškovna osnova, posebno u Njemačkoj, ključna je za ostanak uspješnim u ovom okruženju u budućnosti,“ rekao je član izvršnog odbora, Marko Šubert, u izjavi.

Volkswagenove isporuke u Kinu, najveće svjetsko tržište automobila, pale su za 15% na 711.500 jedinica, pridruživši se konkurentima iz premijum segmenta poput BMW-a i Mercedesa.

Ovo je smanjilo ukupnu globalnu brojku na 2,176 miliona vozila.

Isporuke potpuno baterijskih električnih vozila (BEV) pale su za 9,8% na 189.400 jedinica u periodu od jula do septembra.

Proizvođač automobila dvaput je smanjio svoje smjernice u manje od tri mjeseca i očekuje isporuku oko 9 miliona automobila ove godine, što predstavlja godišnji pad.

 

 

Slični Članci