Britanska ekonomija raste u skladu s očekivanjima

Ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva porasla je 0,2 odsto u avgustu na mjesečnom nivou, pokazuju brzi podaci koje je objavio Zavod za nacionalnu statistiku u petak.
Bruto domaći proizvod (BDP) bio je u skladu s očekivanjima ekonomista koje je anketirao Reuters, a koji su predviđali rast od 0,2 odsto.

Ekonomski rast Britanije iznosio je 0,2 odsto u tri mjeseca zaključno s avgustom, u poređenju sa 0,5 odsto zabilježenim u tri mjeseca zaključno s julom, prenosi Seebiz.

Dominantni uslužni sektor Ujedinjenog Kraljevstva pokazao je blagi rast od 0,1 odsto u mjesecu do avgusta, dok su proizvodnja i građevinarstvo porasli za 0,5 odsto, odnosno 0,4 odsto.

Ekonomija zemlje zabilježila je umjeren, ali stabilan rast u skoro svakom mjesecu ove godine, uključujući juni i jul. Britanija je početkom godine izašla iz plitke recesije.

Ministarka finansija Rejčel Rivs pozdravila je ove podatke, rekavši da je povratak ekonomije na put rasta “prioritet broj jedan” Vlade.

“Iako se promjena neće dogoditi preko noći, ne gubimo vrijeme u ispunjavanju obećanja promjene”, rekla je u izjavi. Nova laburistička administracija izabrana je na vlast u julu tokom vanrednih izbora.

Ovaj izvještaj dolazi u trenutku kada Rivs treba da predstavi svoj jesenji budžet krajem ovog mjeseca, sa očekivanim povećanjem poreza i smanjenjem potrošnje dok pokušava da prebrodi deficit u javnim finansijama procijenjen na 22 milijarde funti (29 milijardi dolara). Konzervativna opoziciona stranka, koja je vodila zemlju do vanrednih izbora ranije ove godine, poriče postojanje deficita.

Rivs je takođe nagovijestila da bi mogla promijeniti pravila o državnom dugu kako bi oslobodila više novca za podsticanje investicija.

Slični Članci