Njemci se najviše plaše cijena i migracija

Da li će cijene još da rastu? Da li ću moći da plaćam stan? Hoće li će Njemačka biti preopterećena dolaskom novih izbjeglica i imigranata? Ova pitanja izazivaju veliku zabrinutost među Njemcima, kako je pokazala najnovija studija “Strahovi Njemaca”.

Briga zbog sve većih troškova života zauzima prvo mjesto među strahovima. Čak 57 odsto učesnika istraživanja izjavilo je da se plaši daljeg rasta cijena.

Ovaj strah se najčešće pojavljivao u dosadašnja 33 ispitivanja, prenosi CDM.

“Pogled na našu dugoročnu statistiku pokazuje: Kada je riječ o ličnim finansijama, Njemci reaguju osjetljivo”, rekao je autor studije Griša Brauer Rabinovič (Grischa Brower Rabinowitsch).

Mnogi Njemci, 52 odsto, i dalje strahuju da će stanarine postati previsoke. Strah od paprenih kirija je na trećem mjestu.

Ipak, u poređenju sa prošlom godinom, raspoloženje se popravilo. Strah od rasta cijena i preskupog stanovanja smanjio se za po osam odsto.

“Ljudi imaju više u novčanicima. To nije bez posljedica”, rekao je Brauer Rabinovič.

Studiju o strahovima već više od 30 godina naručuje osiguravajuća kompanija R+V.

Za ovogodišnje istraživanje, od juna do avgusta, anketari su kontaktirali oko 2.400 osoba starijih od 14 godina.

Tema migracije i dalje brine ljude u Njemačkoj i na drugom je mjestu na listi strahova. Više od polovine ispitanih, 56 odsto, plaši se da društvo i vlasti ne mogu da se nose s brojem izbjeglica.

Dalje migracije mogu dovesti do tenzija u društvu, reklo je 51 odsto ispitanika.

“Glavni problemi u vezi sa migracijom i integracijom dugo su zanemarivani. (…) “, rekla je politikološkinja Izabel Borucki (Isabelle Borucki) dodajući da institucije moraju da učine više.

“Posebno na istoku postoji osjećaj nejednakog i nepravednog tretmana u djelovima društva. Stranci, izbjeglice i njihov dolazak doživljavaju se kao prijetnja”, objasnila je.

Značajno je porastao i strah od političkog ekstremizma – 46 odsto ispitanih reklo je da ga se plaši, što je osam odsto više nego prošle godine.

Od toga, 48 odsto strahuje od islamističkog terorizma, 38 odsto od desničarskog ekstremizma, a sedam odsto od ljevičarskog.

 

Slični Članci