Vještačka inteligencija u bankarstvu: Revolucija ili “pozorište”?

Sve više kompanija koje pružaju finansijske usluge ističu prednosti vještačke inteligencije (AI) kada je riječ o povećanju produktivnosti i ukupne operativne efikasnosti.

Uprkos smjelim izjavama, mnoge kompanije ne uspijevaju ostvariti opipljive rezultate, prema riječima Edvarda J. Achtnera, šefa generativne AI za britanskog bankarskog giganta HSBC.

„Iskreno, ima puno “pozorišta uspjeha” u ovom polju,” rekao je Achtner na panelu na CogX Global Leadership Summitu zajedno sa Ranilom Botejuom — AI liderom iz konkurentske britanske banke Lloyds Banking Group — i Natalijom Oestmann, šeficom NV Ltd, konsultantske firme za venture kapital fondove.

„Moramo biti vrlo klinički precizni u vezi sa onim što odlučujemo da radimo i gdje to odlučujemo,” rekao je Achtner učesnicima događaja održanog ove nedjelje u Royal Albert Hallu u Londonu.

Achtner je objasnio kako je ova 150 godina stara institucija prigrlila vještačku inteligenciju otkad se ChatGPT — popularni AI chatbot startupa OpenAI podržanog od strane Microsofta — pojavio na sceni u novembru 2022.

Lider AI u HSBC-u izjavio je da banka ima više od 550 primjera upotrebe vještačke inteligencije u svojim poslovnim linijama i funkcijama — od borbe protiv pranja novca i prevare koristeći alate mašinskog učenja do podrške zaposlenima koristeći nove generativne AI sisteme.

Jedan od primjera koji je naveo je partnerstvo koje HSBC ima sa tehnološkim gigantom Googleom u vezi sa upotrebom AI tehnologije za sprečavanje pranja novca i prevare. Ta saradnja postoji već nekoliko godina, rekao je. Banka je, takođe, nedavno dublje ušla u oblast generativne vještačke inteligencije.

„Kada govorimo o generativnoj vještačkoj inteligenciji, moramo jasno razdvojiti tu vrstu AI od drugih,” rekao je Achtner. „Pristupamo osnovnim rizicima generativne vještačke inteligencije vrlo pažljivo jer, iako ona predstavlja ogromnu potencijalnu priliku i dobitke u produktivnosti, ona takođe predstavlja drugačiji tip rizika.”

Achtnerovi komentari dolaze u vrijeme kada i drugi lideri u sektoru finansijskih usluga — posebno iz startap kompanija — daju smjele izjave o nivou ukupnih dobitaka u efikasnosti i smanjenju troškova kao rezultat ulaganja u AI.

Kompanija Klarna, koja pruža usluge “kupi sada, plati kasnije”, kaže da koristi vještačku inteligenciju kako bi nadoknadila gubitak produktivnosti usljed smanjenja broja zaposlenih, jer zaposleni napuštaju kompaniju.

Klarna sprovodi zamrzavanje zapošljavanja širom kompanije i smanjila je ukupan broj zaposlenih sa 5.000 na 3.800 — što je smanjenje za otprilike 24% — uz pomoć AI, rekao je generalni direktor Sebastian Siemiatkowski u avgustu. On planira dodatno smanjiti broj zaposlenih na 2.000, ali nije naveo tačan vremenski okvir za ovaj cilj.

Siemiatkowski je rekao da firma smanjuje ukupan broj zaposlenih u kontekstu potencijala AI da „drastično utiče” na radna mjesta i društvo.

„Mislim da političari već danas treba da razmotre da li postoje alternativni načini kako da podrže ljude na efikasan način,” rekao je on u intervjuu za BBC. Siemiatkowski je dodao da je „previše pojednostavljeno” reći da će se disruptivni efekti AI nadoknaditi stvaranjem novih radnih mjesta zahvaljujući AI.

Oestmann iz NV Ltd, londonske firme koja nudi konsultantske usluge za izvršne direktore fondova rizičnog kapitala i privatnog kapitala, direktno se osvrnula na Klarnine postupke, rekavši da naslovi o takvim smanjenjima radne snage zbog AI nisu korisni.

Ona je sugerisala da je Klarna vjerovatno uvidjela da AI „čini njihovu kompaniju vrednijom” i zbog toga je uključila tehnologiju kao dio plana za smanjenje radne snage.

Rezultati koje Klarna vidi od AI „su veoma stvarni,” rekao je portparol Klarne za CNBC. „Objavljujemo ove rezultate jer želimo biti iskreni i transparentni o uticaju generativne AI na stvarni svijet u kompanijama danas,” dodao je portparol.

„Na kraju dana,” dodala je Oestmann, sve dok su ljudi „odgovarajuće obučeni” i banke i druge finansijske firme mogu da se „rebrendiraju” u novoj eri AI, „to će nam samo pomoći da evoluiramo.” Savjetovala je finansijskim firmama da slijede „kontinuirano učenje u svemu što rade.”

„Uvjerite se da isprobavate ove alate, uvjerite se da ih uključujete u svoju svakodnevnicu, budite znatiželjni,” dodala je.

Boteju, glavni direktor za podatke i analitiku u Lloydsu, istakao je tri glavna primjera upotrebe AI: automatizacija pozadinskih funkcija kao što su kodiranje i dokumentacija za inženjering, „čovjek u petlji” upotrebe kao što su AI alati za prodajni kadar, i AI-generisani odgovori na upite klijenata.

Boteju je naglasio da Lloyds „oprezno napreduje” kada je riječ o izlaganju klijenata banke alatima generativne AI. „Želimo da postavimo zaštitne mehanizme prije nego što zaista počnemo da ih širimo,” dodao je.

„Banke su, u stvari, koristile AI i mašinsko učenje već 15 ili 20 godina,” rekao je Boteju, naglašavajući da su mašinsko učenje, inteligentna automatizacija i chatbotovi stvari koje tradicionalne banke koriste „već neko vrijeme.”

Generativna AI, s druge strane, predstavlja noviju tehnologiju, prema riječima ovog izvršnog direktora iz Lloydsa. Banka sve više razmišlja o tome kako da proširi upotrebu ove tehnologije — ali koristeći postojeće okvire i infrastrukturu, umjesto da značajno pomjera granice.

Boteju i Achtnerovi komentari poklapaju se sa onim što su drugi lideri iz sektora finansijskih usluga ranije izjavili. Govoreći za CNBC prošle nedjelje, Bahadir Yilmaz, glavni direktor za analitiku u ING-u, rekao je da AI vjerovatno neće biti tako disruptivna kao što kompanije poput Klarne sugerišu kroz svoje javne izjave.

„Vidimo isti potencijal koji oni vide,” rekao je Yilmaz u intervjuu u Londonu. „Samo je ton komunikacije malo drugačiji.” Dodao je da ING prvenstveno koristi AI u svojim globalnim kontakt centrima i interno za razvoj softvera.

„Ne moramo biti viđeni kao banka vođena AI tehnologijom,” rekao je Yilmaz, dodavši da za mnoge procese banke neće ni trebati AI kako bi riješile određene probleme. „AI je veoma moćan alat. Veoma je disruptivan. Ali ne moramo nužno govoriti da je to ‘sos na svakom obroku.’”

Johan Tjarnberg, generalni direktor švedske firme za online plaćanja Trustly, rekao je za CNBC ranije ove nedjelje da će AI „zapravo biti jedna od najvećih tehnoloških poluga u oblasti plaćanja.” Međutim, napomenuo je da se firma više fokusira na „osnove AI” nego na transformativne promjene poput AI-vođenih korisničkih servisa.

Jedna oblast u kojoj Trustly želi poboljšati korisničko iskustvo uz pomoć AI je pretplate. Startup radi na „inteligentnom mehanizmu naplate” koji bi nastojao da utvrdi najbolje vrijeme za banku da izvrši naplatu od korisnika pretplatničke platforme, na osnovu njihove istorijske finansijske aktivnosti.

Tjarnberg je dodao da Trustly vidi poboljšanje efikasnosti od 5-10% kao rezultat implementacije AI unutar svoje organizacije.

Izvor: CNBC

Slični Članci