Kineske dionice izuzetno podcijenjene u poređenju s američkim

Utorak je još jednom pokazao kako se raspoloženje na finansijskim tržištima može promijeniti u trenu. Kineske su berze dan započele sa snažnim rastom, a u roku od nekoliko sati hongkonška je pala deset odsto, dok su primjetno pale i cijene nafte.

MSCI China ETF (MCHI) završio je trgovanje u utorak sa gubitkom od 10,7 odsto, što je najveći pad od njegovog pokretanja 2011. godine. Ulagači su očekivali konkretne informacije nakon nedavne objave sveobuhvatnih monetarnih i fiskalnih stimulativnih mjera Kine, ali juče na konferenciji za novinare Vlada im se nije obratila. Samo su kružile glasine da će Kina ostvariti ovogodišnje ciljeve (jedan od njih je pet odsto ekonomskog rasta) i da je sve više faktora rizika koji bi mogli omesti ostvarenje tih ciljeva. Država će izdavanjem obveznica u vrijednosti od 26 milijardi eura snažno podržati lokalne zajednice i omogućiti infrastrukturne projekte, ali ulagači su se nadali većim fiskalnim podsticajima, što se još nije dogodilo, što je dodatno uznemirilo investitore.

Iako je šangajska berza juče, nakon gotovo jednotjedne pauze, otvorila rastom od 10 odsto, na kraju je rast iznosio svega 4,6 odsto, dok je glavni indeks u Hong Kongu izgubio 9,4 odsto. Važno je napomenuti da je Hong Kong prošle nedjelje doživio snažan rast (dok su berze u kontinentalnoj Kini bile zatvorene). Kina je u prošlosti bila najpoželjnija destinacija za svjetski kapital. Milijarde sredstava slivale su se na ovo tržište kroz kupovinu akcija ili ETF fondova, a akcijski indeksi su u jednom trenutku bili 30 odsto viši nego na početku godine, što ih je učinilo najprofitabilnijim na svjetskom nivou. Nakon jučerašnje korekcije, otvaraju se prilike za sve one koji su propustili ovaj rast, koji bi mogao nastaviti da se ubrzava, budući da su kineske akcije, posebno u poređenju sa američkim, značajno podcijenjene.

U Sjedinjenim Državama, sedmica je započela padom glavnih indeksa od jedan odsto, ali juče je (takođe zbog promjene cijena nafte) ponovo uslijedio rast. Prinos na 10-godišnju američku obveznicu ponovo je prešao iznad četiri odsto nakon dva mjeseca, jer je izvještaj o američkom tržištu rada u petak (brojevi su bili bolji od svih predviđanja; nezaposlenost je pala na 4,1 odsto) povećao vjerovatnoću da Fed neće agresivno smanjivati kamatne stope. Mnogi sada vjeruju da više nema šanse da će Fed na sjednici u novembru smanjiti kamatne stope za 50 baznih poena (kao prošlog mjeseca), već za 25. Međutim, trenutno vlada uvjerenje da će ostatak godine donijeti nove rekorde na Wall Streetu.

Goldman Sachs je povećao ciljnu vrijednost indeksa S&P 500 za kraj godine, preciznije sa 5600 na 6000 poena, dok prognoza cjelokupnog rasta dobiti američkih kompanija ostaje ista – u odnosu na prošlu godinu, trebale bi biti veće za osam odsto. Samo ove godine, S&P je porastao više od 20 odsto, što predstavlja njegov najveći rast od januara do septembra u ovom stoljeću. Tržišna kapitalizacija Wall Streeta porasla je za više od 8000 milijardi (osam triliona) dolara. Sve je veća šansa da najveća svjetska ekonomija doživi blago prizemljenje, a ohrabruje i smanjenje inflacije. U Goldmanu smatraju da je vjerovatnoća recesije u narednih 12 mjeseci samo 15 odsto.

Autor: Siniša Malus

Izvor: SEEbiz.eu

Slični Članci