Nova direktorica Commerzbanka upozorila na rizike od mogućeg preuzimanja UniCredita

Nova predsjednica Uprave Commerzbank, Bettina Orlopp, upozorila je u intervjuu za list Handelsblatt na rizike koji bi se pojavili ako bi ovu njemačku banku preuzela italijanska bankarska grupa UniCredit. Između ostalog, ocijenila je da bi njemačke firme u slučaju preuzimanja dobile manje kredita, sažimaju intervju strane novinske agencije.

U svom prvom intervjuu otkako je ranije ovog mjeseca preuzela dužnost izvršne direktorice, Orlopp je istakla da je Commerzbank nekoliko godina bila zauzeta spajanjem sistema dva zajmodavca nakon što je 2008. godine preuzela Dresdner banku.

“U današnjem svijetu, koji karakterišu brojni tehnološki preokreti i vrlo jaka konkurencija, ne možemo sebi priuštiti takvo zatišje”, rekla je u intervjuu koji je sažela njemačka novinska agencija dpa.

Prema njenoj procjeni, njemačke srednje firme i korporacije dobiće manje kredita ako UniCreditovo preuzimanje bude uspješno.

Istovremeno, Orlopp je izrazila zabrinutost zbog mogućeg pogoršanja kreditnog rejtinga. Commerzbank ima ocjenu A- od bonitetne agencije Standard & Poor’s, dok UniCredit ima ocjenu BBB, tri stepena nižu.

“Izgubili bismo klijente koji imaju određene zahtjeve u pogledu rejtinga i posluju samo sa bankama sa vrlo dobrim kreditnim rejtingom”, objasnila je Orlopp, prenosi francuska novinska agencija AFP.

UniCredit je krajem septembra povećao vlasnički udio u njemačkoj Commerzbank sa devet na oko 21 odsto, čime je postao najveći akcionar banke. Cilj im je da dostignu udio od 29,9 odsto, za šta čekaju odobrenje Evropske centralne banke.

Prije toga, najveći akcionar Commerzbanke bila je njemačka država, koja je najavila da će postepeno smanjivati svoj udio. Banka je 2009. godine, nakon izbijanja svjetske finansijske krize, dobila pomoć od nekoliko milijardi eura, što ju je spasilo od bankrota.

UniCreditovo potencijalno preuzimanje Commerzbanke naišlo je na protivljenje političara i sindikata u Njemačkoj, koji strahuju da bi došlo do gubitka radnih mjesta.

Uprkos protivljenju u Njemačkoj, neki evropski političari, uključujući predsjednicu Evropske centralne banke (ECB), Christine Lagarde, izrazili su podršku prekograničnim spajanjima. Prema njihovom mišljenju, stvaranje velikih evropskih banaka pomoći će u povezivanju finansijskih tržišta u eurozoni i stvoriti institucije koje će se bolje takmičiti sa velikim američkim i kineskim bankama.

Slični Članci