Upozorenja na izazove u snabdijevanju gasom uoči zime

Rastuća potražnja za gasom i geopolitičke napetosti mogle bi zakomplikovati njegovo snabdjevanje ove zime, upozorila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u svom najnovijem izvještaju.

Prema predviđanjima agencije, potrošnja gasa ove godine će dostići rekordnih 4200 milijardi kubičnih metara, a naredne godine očekuje se povećanje još 2,3 odsto.

Kako je IEA istaknula u svom najnovijem izvještaju, potražnja za gasom raste uglavnom zbog industrije iz Azije, prenosi SEEbiz.

Među najvećim neizvjesnostima koje muče Evropu je snabdjevanje ruskim gasom preko Ukrajine, rezimira izvještaj njemačka novinska agencija dpa. Trenutni ugovori ističu krajem ove godine, što bi potencijalno moglo potpuno zaustaviti rusko snabdjevanje ovom rutom, navodi IEA i dodaje da će Evropa narednih godina morati povećati uvoz ukapljenog prirodnog gasa.

„To bi značilo dodatni pritisak na globalne zalihe, budući da je ukapljeni prirodni gas ključan za održavanje ravnoteže između ponude i potražnje“, takođe sažima poruku IEA-e.

Prema IEA-i, uska grla koja se pojavljuju u Crvenom moru i Panamskom kanalu još ne utiču na zalihe ukapljenog prirodnog gasa, prenosi SEEbiz.

Slični Članci