Izvršna direktorica Pivare “Trebjesa” Sanja Ćalasan za Bankar: Zadovoljni smo poslovnim rezultatima, očekujemo da ova godina bude uspješnija od prethodne

Izvršna direktorica Pivare “Trebjesa” Sanja Ćalasan kaže da su zadovoljni poslovnim rezultatima i vjeruje da će ova godina biti uspješnija od prethodne.  Kaže i da je zadovoljstvo i privilegija biti dio tog kolektiva i poručuje da i u narednoj godini ostajaju posvećeni svom cilju, a to je da budu jedan od najboljih predstavnika crnogorske proizvodnje i kvaliteta, omiljeni pivski  brend u Crnoj Gori. Ćalasan je u intervju za portal Bankar kazala da je izazov održati lidersku poziciju i ističe da je Pivara “Trebjesa” u svojoj istoriji dugoj 130 godina uspješno prevazišla brojne izazove i uvijek uspijevala da bude lider na domaćem tržištu.

Da li ste zadovoljni trenutnim poslovnim rezultatima i kako očekujete da ćete završiti poslovnu godinu?

Tokom prošle i ove godine osjeća se značajna stablizacija poslovanja nakon izazovnog perioda koji je prethodio. Možemo biti zadovoljni poslovnim rezultatima ostvarenim tokom devet mjeseci ove godine, i sada već možemo reći da ukoliko nastavimo ovim trendom, 2024. godina će biti uspješnija od prethodne godine. Sa čvrste liderske pozicije na tržištu, a uz sjajan tim ljudi, razgranutu mrežu kupaca i prepoznatljivi asortiman vrlo motivisani ulazimo u četvrti kvartal i završetak poslovne godine.

Koliko je teško i izazovno održati lidersku poziciju, ako se uzme u obzir velika konkurencija u pivarskoj industriji?

Izazovno, ali prije svega inspirativno. Tako bismo najbolje opisali i naš razvojni put koji traje gotovo 130 godina. Pivara “Trebjesa” je uspješno prevazišla brojne izazove u svojoj dugoj istoriji tokom koje je uvijek uspijevala da bude lider na domaćem tržištu.Kako ostajemo lideri? Tako što i dalje, kao dio snažne svjetske grupacije, istrajavamo u potrazi za dodatnim prostorom za napredak i rast, prilagođavamo se, ali ostajemo dosljedni svojim temeljnim vrijednostima.

Kakvi su vam planovi za naredni period? Da li planirate da proširite asortiman?

I u narednoj godini ostajemo posvećeni svom cilju, a to je da budemo jedan od najboljih predstavnika crnogorske proizvodnje i kvaliteta, omiljeni pivski brend u Crnoj Gori, i jedan od prepoznatljivih u zemljama regiona. Ulaganja su, kad je naša kompanija u pitanju, kontinuirana, kako u ljude i njihove vještine, tako i u proizvodne pogone i tržište, pa i je i za narednu godinu u planu oko četiri miliona eura investicija. Prateći kretanja na tržišu i preferencije potrošača, kompanija Molson Coors sada ima i bogat asortiman proizvoda van kategorije piva, kao što su sajderi, energetska pića, osvježavajuća bezalkoholna piča i dr. tako da sam sigurna da će u narednim godinama naš asortiman biti dodatno proširen.

Šta je to zbog čega potrošači biraju baš Nikšićko i šta je to po čemu se ono razlikuju od ostalih?

Možda je, kao u našoj najnovijoj kampanji dovoljno reći „Nije što je naše… ali nema ga u svijet“ . Sve zapravo kreće od stvaranja kvalitetnog proizvoda. Potvrdu da je naše pivo zaista odličnog kvaliteta dobili smo prvi put davne 1932. godine na izložbi u Parizu. Do danas, Nikšićko je odlikovano sa preko 80 priznanja za kvalitet, a posljednje je stiglo ove godine od vodećeg globalnog instituta za kvalitet Monde Selection.Uvjerena sam da nas na tržištu, pored kvaliteta, izdvaja i poseban pristup koji njegujemo kako baš sa potrošačima, tako i sa kupcima, ali i sveukupnom zajednicom kojoj pripadamo.

Kako ocjenjujete poslovni ambijent u državi i gdje vidite prostor za unapređenje?

Nakon nekoliko godina punih neizvjesnosti na koje su uticali brojni geopolitički i drugi faktori, možemo reći da smo ušli u nešto mirniji i predvidljiviji poslovni ambijent, ali u kom svakako i dalje postoji prostor za unapređenje. Tom procesu pristupamo pragmatično i tražimo prostor i način na koji mi, iz prizme lidera u pivarskoj industriji i kao dio grupacije Molson Coors, možemo da doprinesemo crnogorskoj privredi.Kroz saradnju sa ključnim biznis asocijacijama u zemlji, zalažemo se za što veću uključenost poslovne zajednice u proces kreiranja regulative i javnih politika koje direktno stvaraju nove poslovne prilike za rast kompanija kao i za poboljšanje sveukupne investicione klime.Sigurna sam da je ovo najbolji put do sigurnog i predvidivog poslovnog ambijenta od kojeg ne bi trebalo odstupati ukoliko želimo još bolju poslovnu klimu.

Koliko je teško biti na čelnoj poziciji u “muškom biznisu” i koliko je važna upravo “ženska snaga” za svaku kompaniju?


Biti dio kolektiva kakav je Pivara „Trebjesa“ zadovoljstvo je i privilegija, a u mom slučaju to je već punih 26 godina. U našoj kući, kako mi „pivarci“ volimo da kažemo, snaga se mjeri kroz zajedništvo, stručnost, kreativnost i inovativnost i na kraju rezultatom koji nas sve najviše ispunjava. Vjerujem da uspjeh svakog biznisa leži u jednakim prilikama za sve, da se gradi na bazi kompetentnosti, posvećenosti, želji za napretkom i motivaciji.

Pivara Trebjesa prepoznata je i kao društveno odgovorna kompanja. Tu su kampanja “Kad pijem ne vozim”, dobrovoljne akcije davanja krvi, brojne donacije, sponzorstva…Koliko je važno da kompanije budu dio zajednice i da imaju razvijenu svijest o društvenoj odgovornosti?

Zadovoljstvo je nositi epitet društveno odgovorne kompanije koja, kako kroz svoje dugogodišnje kampanje, tako i kroz najrazličitije akcije i donacije zaista pravi promjene u našem društvu na bolje.Dozvolite mi da kroz, i kroz odgovor na ovo pitanje, u fokus stavim naš tim koji je, baš u mjesecu koji je za nama, a koji mi u kompaniji tradicionalno obilježavamo nizom društveno odgovornih aktivacija, pokazao koliko je svijest o tome da promjena stvarno kreće od svakog nas pojedinačno utkana u naš kolektiv. Uz laku organizaciju i nesebičnu pomoć zaposleni su pokrenuli i svoje porodice pa smo svi zajedno pošumljavali Trebjesu, ali i pomogli Crvenom krstu Nikšić da prikupi ono što je socijalno ugroženima najpotrebnije. Sigurna sam da i ovaj važan segment našeg poslovanja potrošači i zajednica prepoznaju i da im tako postajemo još bliži.

 

Slični Članci