Izvještaj Svjetske banke o poslovnoj klimi “Business ready”: Pogledajte gdje je Crna Gora dobra, a gdje zaostaje

U izvještaju Svjetske banke Business ready gdje se ocjenjivala poslovna klima, navedeno je da Crna Gora ima najviše bodova u oblastima pokretanja poslovanja, komunalnih usluga i rješavanja sporova. Unutar tih oblasti, zemlja ima jedinstven proces registracije poslovnih subjekata, implementira propise o pouzdanosti priključka na električnu energiju i u zakon je ugradila dobre prakse koje osiguravaju integritet sudstva.

Na drugoj strani, Crna Gora Crna Gora ima najmanje bodova u oblasti oporezivanja, tržišne konkurencije i poslovne
nesolventnosti. Unutar tih oblasti, ekonomija ne omogućava automatsku ili online poresku registraciju, ne objavljuje dokumente u vezi s ključnim aspektima Zakona o konkurenciji i nema elektronski sistem za upravljanje predmetima u postupku likvidacije i reorganizacije. – navedeno je u izvještaju Business Ready.

U pogledu operativne efikasnosti, Crna Gora ostvaruje dobre rezultate u međunarodnoj trgovini, gdje je potrebno manje od jednog dana da uvozna roba prođe graničnu kontrolu od strane svih kontrolnih agencija, što je značajno brže od globalnog prosjeka od 11 dana. Ekonomija zaostaje u oblasti rada, gdje je samo 26 procenata firmi nudilo formalnu obuku u toku prethodne fiskalne godine, što je nešto manje od globalnog prosjeka od 28 procenata.

Navodi se i da ekonomije uključene u B-READY 2024 program u regionu Evrope i Centralne Azije (gdje je tretirana Crna Gora, vidi tabele ispod)  generalno imaju viši nivo spremnosti kada je riječ o kvalitetu njihovog regulatornog okvira nego kada je u pitanju javne usluge koje su potrebne da olakšaju usklađenost, omoguće poslovima da napreduju i poboljšaju rezultate za radnike i društvo. Tabele ispod prikazuju stanje spremnosti svake ekonomije u tri kategorije — regulatorni okvir, javne usluge i operativnu efikasnost — i deset tema koje utiču na preduzeća tokom njihovog životnog ciklusa. Na primjer, rezultat od 50 ukazuje da je ekonomija samo 50 procenata spremna za poslovanje.

Ekonomije su bolje u donošenju propisa za unaprjeđenje poslovne klime u zemlji, nego u pružanju javnih usluga potrebnih za omogućavanje stvarnog napretka, stoji u novom izvještaju Grupacije Svjetske banke Business Ready.

Ovogodišnje, ujedno i prvo izdanje izvještaja koji procjenjuje poslovnu klimu u 50 ekonomija donosi opsežan skup podataka – 1.200 indikatora po ekonomiji – za identifikaciju konkretnih oblasti u kojima ima prostora za unaprjeđenje i podsticanje reformi. Opseg izvještaja će se tokom sljedeće tri godine širiti tako da će 2026. godine uključivati oko 180 ekonomija, omogućujući potpunu globalnu usporedbu.

Gotovo svih 50 ekonomija obuhvaćenih procjenom ove godine bilježe bolje rezultate u svom regulatornom okviru nego u javnim uslugama koje pružaju da bi firmama olakšale da se pridržavaju tih propisa. Takvi nedostaci u provedbi sprječavaju firme, radnike i društvo u cjelini da u potpunosti  iskoriste prednosti zdrave poslovne klime.

Na skali od 0 do 100, ekonomije u prosjeku postižu 65,5 bodova za kvalitet svog regulatornog okvira – što znači da je u prosjeku gotovo dvije trećine ekonomija na dobrom putu da budu spremne za poslovanje u ovoj kategoriji. Međutim, za svoje javne usluge postižu tek 49,7 bodova, što ukazuje da su samo upola spremne koliko bi trebale biti. Ovakvih nedostataka ima u zemljama svih nivoa dohodaka i u svim regijama, ali su najmanji u ekonomijama s visokim dohotkom, a najveći u supsaharskoj Africi, na Bliskom Istoku i u sjevernoj Africi.

“Uz usporavanje ekonomskog rasta zbog demografije, duga i nemira, napredak će doći samo pomoću domišljatosti privatnih preduzeća,” kazao je Indermit Gill, glavni ekonomista Grupacije Svjetske banke i viši potpredsjednik za ekonomski razvoj. “To zavisi od povoljnih uvjeta – investicione klime koja olakšava pojavu ekonomskih čuda, koja poduzetnici stvaraju kad im se da pola šanse i koja su danas prijeko potrebna. ‘Business Ready’ daje vladama informacije potrebne za stvaranje uvjeta koji firmama  omogućavaju ostvarivanje prosperiteta za svoje dioničare, potrošače i radnike, dok nesmetano posluju širom planete.”

Business Ready, nasljednik projekta Doing Business, predstavlja izbalansiraniji i transparentniji pristup evaluaciji poslovne i investicione klime. Ovaj pristup je uspostavljen na osnovu preporuka eksperata iz Grupacije Svjetske banke, kao i izvan nje, uključujući vlade, privatni sektor, organizacije civilnog društva i akademske istraživače.

Privatni sektor širom svijeta predstavlja moćnu silu za ekonomski rast – ali potrebno mu je odgovarajuće okruženje za prosperitet. Business Ready procjenjuje ne samo regulatorno opterećenje s kojim se firme suočavaju prilikom izlaska na tržište, u inovacijama i širenju poslovanja – primjerice, koliko je vremena potrebno za otvaranje firme – nego i kvalitet propisa. Naprimjer, da li radno zakonodavstvo uključuje odredbe o zaštiti na radu? Da li zakonodavstvo kojim se uređuju start-upovi zahtijeva verifikaciju identiteta poduzetnika? Pored procjene poslovnih propisa, Business Ready procjenjuje i javne usluge potrebne za provedbu propisa. Da li vlasti firmama olakšavaju plaćanje poreza uspostavljanjem međusobno povezanih online sistema? Da li se uspostavljaju javne baze podataka kojima se povećava transparentnost i dobrim firmama olakšava dobivanje kredita?

Business Ready također mjeri stvarne uvjete s kojima se firme suočavaju. Ti se uvjeti uveliko razlikuju među 50 ekonomija obuhvaćenih procjenom ove godine. Registracija domaće firme traje između tri i 80 dana – a strane do 106 dana. Firme se u prosjeku suočavaju s četiri nestanka struje mjesečno, iako taj broj može ići čak do 22. U prosjeku je potrebno nešto više od dvije godine za rješavanje poslovnih sporova na sudu, iako sudski proces može trajati čak 5 godina ili samo 105 dana.

Usporedivi podaci ovog obima i kvaliteta omogućavaju poslovnim subjektima donošenje odluka o tome gdje i kako poslovati. Vladama omogućavaju bolje prilagođavanje politika potrebnih za razvoj privatnog sektora, što firmama, radnicima, građanima i društvu omogućava da napreduju.

“Bogatije ekonomije su, u principu, spremnije za poslovanje, ali ekonomije ne moraju biti bogate da bi imale dobar poslovni ambijent“, kaže Norman Loayza, direktor Grupe za indikatore u Svjetskoj banci, koja vodi projekat Business Ready.

Slični Članci