Fortune objavio listu 100 najmoćnijih žena u biznisu, na čelu Mary Barra, direktorka General Motorsa

Fortune je objavio izdanje za 2024. godinu sa listom Najmoćnijih žena u biznisu, koja uključuje 100 vodećih poslovnih žena iz oblasti finansija, tehnologije, zdravstva, telekomunikacija, maloprodaje, energetike i drugih industrija.

Mary Barra, izvršna direktorka General Motorsa, predvodi listu, a slijede je Karen Lynch, izvršna direktorka CVS Health-a, i Jane Fraser, izvršna direktorka Citigroup-a.

Ovo, 27. po redu izdanje Fortune liste Najmoćnijih žena u biznisu prepoznaje 100 impresivnih liderki, uključujući žene koje predvode Fortune Global 500 kompanije, kao i neke iz perspektivnih kompanija. Rangiranje, koje je globalno drugi put zaredom, uključuje 12 liderki iz istočne Azije, po osam iz Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, po tri iz Australije i Singapura, te po dvije iz Španije, Brazila i Njemačke.

Listu, koju su sastavili urednici Fortune-a na osnovu veličine i zdravlja kompanije, karijernog puta, uticaja izvan organizacije i načina na koji koriste svoju moć, čini 65 izvršnih direktorki. Neke su nedavno preuzele tu ulogu, kao što su Mitsuko Tottori iz Japan Airlines-a i Bonnie Chan iz Hong Kong Exchanges and Clearing-a, obje prve žene na čelu svojih kompanija.

Ove godine, lista takođe skreće pažnju na eksplozivni sektor vještačke inteligencije (AI) i uspon “super glavnih finansijskih direktorki” poput Colette Kress iz Nvidia-e. U oblasti AI, novi na MPW listi su pionirka računarstva Fei-Fei Li i Daniela Amodei, predsjednica i suosnivačica AI startupa Anthropic.

Alyson Shontell, glavna urednica i direktorica sadržaja Fortune-a, izjavila je: „Od svog osnivanja, lista Najmoćnijih žena u biznisu služi kao moćan podsjetnik na ogroman uticaj koji liderke nastavljaju imati u oblikovanju današnjeg poslovnog svijeta. One ne samo da se prilagođavaju promjenama, već pokreću značajne transformacije.“

Izvršna direktorka Fortune-a, Anastasia Nyrkovskaya – prva žena na toj poziciji u kompaniji – izjavila je: „Ova lista prikazuje kako žene izvršni direktori transformišu kompanije i čitave industrije. Njihovo hrabro liderstvo i svježe perspektive sigurno će podstaći pozitivne promjene u godinama koje dolaze.“

Top 10 najmoćnijih žena u biznisu za 2024. godinu su:

  1. Mary Barra, predsjednica i izvršna direktorka GM-a (SAD)
  2. Karen S. Lynch, predsjednica i izvršna direktorka CVS Health-a (SAD)
  3. Jane Fraser, izvršna direktorka Citigroup-a (SAD)
  4. Julie Sweet, predsjednica i izvršna direktorka Accenture-a (SAD)
  5. Emma Walmsley, izvršna direktorka GSK-a (U.K.)
  6. Ruth Porat, predsjednica, CIO i CFO Alphabet-a i Google-a (SAD)
  7. Safra Catz, izvršna direktorka Oracle-a (SAD)
  8. Lisa Su, predsjednica i izvršna direktorka AMD-a (SAD)
  9. Kathryn McLay, predsjednica i izvršna direktorka Walmart International-a (SAD)
  10. Grace Wang, suosnivačica i predsjednica Luxshare Precision-a (Kina)

Mary Barra je pionirka u automobilskoj industriji. Među 55 žena koje trenutno predvode Fortune 500 kompanije, Barra je jedna od samo devet koje su na poziciji izvršne direktorke deset godina ili više. Pod njenim vođstvom, GM je prošle godine ostvario najbolji učinak u 17 godina, sa prihodima od 171,8 milijardi dolara i profitom od 10,1 milijardi dolara.

Maryam Banikarim, generalna direktorica Fortune MPW franšize, dodala je:

„MPW Samit je globalna liderka snaga, okupljajući najuticajnije žene u biznisu. Ove globalne liderke odvajaju vrijeme da se okupe na MPW jer znaju da će otići povezane i inspirisane. Sa potencijalom prve predsjednice Amerike, naša tema, ‘Nova era liderstva’, je nevjerovatno pravovremena. Žene ne samo da svjedoče promjenama – mi ih pokrećemo.“

Mnoge žene sa liste za 2024. godinu, uključujući Barru, govoriće ili će prisustvovati Fortune Samitu najmoćnijih žena u Laguna Niguelu, Kalifornija, od 14. do 16. oktobra. Potvrđeni govornici na MPW Samitu uključuju sutkinju Vrhovnog suda Ketanji Brown Jackson, izvršnu direktorku Levi Strauss-a Michelle Gass, izvršnu direktorku Instacart-a Fidji Simo, izvršnu direktorku Obama Foundation-a Valerie Jarrett, legendu WNBA-a Sue Bird, četvorostruku dobitnicu Grammy nagrade Lizzo, bivšu voditeljku CNN-a i preduzetnicu Campbell Brown, glumicu i suosnivačicu Cameron Diaz, manekenku i preduzetnicu Christy Turlington Burns, kao i osnivačicu, izvršnu direktorku i autorku Ariannu Huffington, među ostalima…

 

Slični Članci