Ovo su države u kojima je najlakše doći do vlastite nekretnine

Najpristupačnija zemlja u Evropi za kupovinu kuće, u odnosu na prosječan prihod je Danska – prema novom izvještaju BestBrokers.com-a.

Prosječna cijena nekretnine od 100 kvadratnih metara jednaka je 114 neto plata u Danskoj, što ovu sjevernu zemlju svrstava kao najpristupačniju državu u Evropi za kupovinu kuće ili stana, prema podacima MMF-a, servisa za cijene nekretnina Numbeo i TradingEconomics-a, navodi se u izvještaju BestBrokersa.

Istovremeno, Danska je rangirana kao najskuplja zemlja u EU u 2023. godini (cijene robe i usluga bile su 43% iznad prosjeka EU, prema podacima Eurostata), dok su godišnje prosječne zarade bile na sedmom mjestu u Evropi.

„S obzirom na to da cijene i prihodi značajno variraju od zemlje do zemlje, tim u BestBrokersu odlučio je analizirati tržište nekretnina prema kriterijumu koliko je mjesečnih plata potrebno za kupovinu kuće u različitim evropskim zemljama“, navodi se u njihovom izvještaju.

Rangiranje pristupačnosti zasniva se na podacima koji analiziraju cijene nekretnina, prosječni neto mjesečni prihod, inflaciju i „realne“ hipotekarne kamatne stope, odnosno hipotekarne stope prilagođene inflaciji, u 62 zemlje svijeta.

Gdje bi u Evropi trebalo najduže da se štedi za vlastiti dom?

Prema ovom izvještaju, Irska i Švedska su druga i treća najpristupačnija zemlja u Evropi, sa 123 odnosno 129 neto plata, što je dovoljno za kupovinu kuće od 100 kvadratnih metara. To je ekvivalent otprilike 10 godina godišnjih plata.

Međutim, postoji mala začkoljica, a to je da je ova računica čisto teoretska. To znači da nisu uračunati troškovi za hranu, smještaj, brigu o djeci ili bilo šta drugo što bi osoba mogla trebati ili željeti.

Najlošije rangirane zemlje u Evropi su Češka i Slovačka. U Slovačkoj, prosječna kuća od 100 kvadratnih metara košta 297 puta više od prosječne plate, koja bi se mogla zaraditi tokom skoro 25 godina. Ako neko može uštedjeti polovinu svoje neto plate, i dalje će mu biti potrebno 50 godina rigoroznog štednje da bi posjedovao kuću za porodicu.

Realne hipotekarne kamatne stope u Evropi za treći kvartal 2024. godine

Jedan od ključnih podataka za analizu cijena kuća i pristupačnosti bilo je poređenje stvarnih hipoteka u svakoj zemlji. Studija je koristila podatke o hipotekarnim stopama i prognoziranim stopama inflacije za treći kvartal 2024. kako bi saznala „realne“ hipotekarne stope za treći kvartal 2024. godine u različitim zemljama.

„Prava hipotekarna kamatna stopa odražava stvarnu cijenu sredstava za zajmoprimca i stvarni prinos zajmodavca“, navodi se u izvještaju.

Prema izvještaju, najviša realna hipotekarna kamatna stopa je u Rusiji, gdje je u julu 2024. godine okončan hipotekarni program koji je podržala država.

Očekuje se da će nominalna stopa na hipoteku biti oko 20,3% u trećem kvartalu 2024. godine. Oni su to prilagodili sa prognoziranom inflacijom od 8%, što je rezultiralo prognozom da će realna stopa na hipoteku iznositi 12,3% u periodu jul – septembar 2024.

Na osnovu ove računice, ostale evropske zemlje sa visokim realnim hipotekarnim stopama uključuju Latviju sa 6,65% i Poljsku sa 5,1%. U Njemačkoj stopa iznosi 1,85%, dok je u Velikoj Britaniji 1,77%. U sledećim najvećim evropskim ekonomijama, stopa je oko 1%, kao što su Francuska (1,13%), Italija (0,99%) i Holandija (0,96%), prenosi Investitor pisanje Euronewsa.

Koliko mjesečnih plata košta kuća od 100 kvadratnih metara širom svijeta?

Najpristupačnija zemlja na svijetu za kupovinu kuće u odnosu na plate je Južna Afrika, gdje je ljudima potrebno 71 prosječna plata da bi posjedovali nekretninu od 100 kvadratnih metara.

Sjedinjene Američke Države zauzele su drugo mjesto na ovoj rang listi. Ipak, cijene nekretnina dosta variraju od jedne savezne države do druge. Izvještaj je otkrio da je u SAD-u ljudima potrebno 76 prosječnih mjesečnih plata da bi kupili dom. To je ekvivalent otprilike šest godina godišnjih plata.

Na dnu liste nalazi se Nepal, sa 684 plate potrebne za kupovinu kuće, a odmah iza njega je Turska, gdje je taj broj 631, što je ekvivalent zarade tokom 52,5 godina.

 

Slični Članci