UniCredit dobio još malo vjetra u leđa od ECB-a

Supervizori Evropske centralne banke (ECB) učiniće “sve” kako bi uklonili prepreke prekograničnom spajanju banaka u eurozoni, izjavila je u srijedu šefica supervizorskog ureda Klaudija Buh, pred odluku o povezivanju italijanskog UniCredita i njemačkog Commerzbanka.

Početkom septembra UniCredit je kupio devet odsto udjela u Commerzbanku, uključujući paket akcija u vlasništvu njemačke vlade i akcije kupljene na berzi.

Zatim su izvijestili da su finansijskim instrumentima pripremili teren za povećanje udjela na 21 posto, a željeli bi ih podići na ukupno 29,99 odsto, pod uslovom da dobiju zeleno svjetlo evropskog regulatora.

Commerzbank je sistemski važna banka, pa je njen supervizor ECB. Članovi odbora za superviziju obično se pri obradi zahtjeva fokusiraju na elemente upravljanja rizikom, poput kapitala, likvidnosti, poslovnih planova i upravljanja.

U srijedu je čelnica odbora naglasila da se, kao supervizori, mogu potruditi da ne stanu na put daljoj prekograničnoj integraciji banaka.

-Svakako činimo sve što je u okviru naših nadležnosti kako se ne bi postavljale prepreke prekograničnoj aktivnosti, poručila je šefica supervizije u ECB-u s konferencije u Rigi.

Konačnu odluku o povezivanju donijeće upravni odbor ECB-a na čelu s predsjednicom Kristin Lagard.

Buh nije poimence spomenula nijednu banku, u skladu s uobičajenom praksom centralne monetarne institucije u eurozoni, ali njene riječi dodatna su potvrda da ECB podržava takve transakcije, primjećuje Rojters.

Član upravnog odbora ECB-a i šef latvijske centralne banke Martins Kazaks kritikovao je na konferenciji “sklonost donošenju odluka iz nacionalne perspektive” i poželio da Evropa ima veće banke koje će se moći takmičiti na globalnom nivou.

-Lijepo je imati nacionalne šampione, ali ako je vaš nacionalni šampion patuljak na globalnom nivou, neće se baš previše isticati konkurentnošću na globalnom nivou, rekao je Kazaks.

Pojedinci u njemačkim političkim krugovima nadaju se da će ECB zaustaviti transakciju.

Međutim, zvaničnici banaka, uključujući predsjednicu ECB-a Kristin Lagard, jasno su dali do znanja da podržavaju prekogranično povezivanje banaka.

-Po mom mišljenju, prekogranična spajanja su poželjna, poželjne su banke koje se dubinom i rasponom (poslovanja) mogu istinski takmičiti s drugim institucijama širom svijeta, uključujući i američke i kineske banke, rekla je Lagard u ponedjeljak u Evropskom parlamentu.

Iyvor: seebiz

Slični Članci