Njemačka okovana propisima i procedurama

Njemačka privreda se odavno žali na birokratiju. Mada se vlada pomakla ka redukciji papirološkog opterećenja, “opšta slika” je skoro nepromijenjena, ocijenio je predsjednik Nacionalnog savjeta za regulatornu kontrolu Luc Gebel.

“Teret birokratije ostaje nevjerovatan. Njemačka je nadalje komplikovana zemlja, okovana obiljem propisa i procedura” rekao je.

Vlasti propise donose “u dobroj namjeri,” nastavio je Luc, “ali na kraju su nas dovele u stanje koje nas košta konkurentnosti, koje koči inovativnost i ograničava efikasnost javne uprave.“

“Stepen frustracije raste, čak primorava firme da zatvore vrata, dok stanovništvo gubi vjeru da država može pragmatično da riješi izazove,” dodao je.

Savjet je nezavisna stručna grupa koja savjetuje njemačku vladu. U godišnjem izvještaju, tijelo je ukazalo da je redukovanje birokratije preraslo u centralnu temu javne rasprave.

Vlada je do sada uspjela samo da uspori bujanje birokratije, ali ne i da preokrene trend rasta iz prethodnih godina.

Gebel je ocijenio da vlada mora odlučnije da zađe u rezanje birokratskog opterećanja, uz primjedbu da je to istovremeno “besplatan program podsticaja privredi.”

Izvor: DPA

Slični Članci